Izlet Društva upokojencev Vir v Slovenske gorice in martinovanje

Prav na Martinovo se je 42 članov Društva upokojencev Vir podalo na pot proti Štajerski s ciljem na Sv. Ani v Slovenskih goricah.

Po deževni noči nas je pričakal dan brez padavin, in že takoj po odhodu z zbornih mest se je tudi sonce sramežljivo pokazalo. Na Sv. Ani se nam je odprl pogled na Pohorje, ki je bilo na vrhovih že pobeljeno, v daljavi pa smo prepoznali Boč in Donačko goro. V kraju nas je kot prvi iz družine Šenveter pričakal gospod Matija, nas in nas povabil v občinsko stavbo in na ogled razstave slik v galeriji Antona Fašinga. Z avle smo se spustili v čudovito obzidano vinsko klet, kjer smo poskušali vina, ki nam jih je točila gospa Saša, soproga Matije. Matija nam je povedal veliko zanimivega o vinih in zgodovini vinogradništva. Izvedeli smo, da v občini gojijo veliko vrst vinske trte in tudi sadja. V kleti so to lepo prikazali na plakatih in tabelah s podatki o površini vinogradov, pridelavi in vrstah vina.

Ogledali smo si tudi domačo cerkev po kateri je kraj dobil ime in spominsko sobo (zobo) zdravnika s starim orodjem in pripravami za posege in operacije. Posebno zanimiv je bil zobozdravniški vrtalni stroj na nožni pogon, ki se ga nekateri seveda še spominjamo.

Sledila je kratka vožnja po dolini reke Ščavnice in mimo luterantskega pokopališča do turistične kmetije Šenveter, kje nas je že na pragu razvedril harmonikaš Dušan. Preostanek dneva sta z ženo Tonjo poskrbela za vedro razpoloženje. Gospodinja in glava kmetije, ga. Cvetka, nam je pripravila bogato Martinovo kosilo in ob dobri kapljici in plesu so ure kar prehitro minevale.

V prijetni družbi domačih smo se na kmetiji dobro počutili, tako da smo se poslovili kot prijatelji. Čakala nas je še vožnja domov in voznik Boris nas je varno razvozil na naša jutranja izhodišča.

Avtor: Milan Jazbec; Foto: Lili Jazbec

Tagi