Ema Modrijan: “Telovadba »1000 gibov« mi napolni dušo in telo”

Dobitnica nagrade Društva Šola zdravja, ki jo podeljujejo zaslužnim članom, prostovoljcem društva

S Šolo zdravja se je upokojena vzgojiteljica Ema Modrijan srečala že leta  2011, ko jo je sestra povabila na srečanje vseh skupin Šole zdravja v Kobaridu. Takoj po upokojitvi leta 2012 se je včlanila v domžalsko skupino “drevored 88 lip”. “Jutranje vadbe sem bila vajena že v službi, saj sem kot vzgojiteljica vsak dan telovadila z otroki, tako da je bila to moja rutina, ki sem jo želela nadaljevati.” Zdaj že deseto leto redno zjutraj telovadi. O svojih izkušnjah z vsakodnevno jutranjo telovadbo, Ema pove: “Vadba “1000” gibov mi vsako jutro da motivacijo za nov začetek dneva. Zjutraj lažje vstanem in že med potjo srečam druge člane, da še malo poklepetamo pred vadbo in si kaj lepega povemo. Telovadba “1000 gibov” mi napolni dušo in telo. Tako grem vsak dan srečna domov z novo energijo za tisti dan.

Ema Modrijan že nekaj let vodi telovadbo v skupini Domžale – drevored 88 lip, in sicer kot prostovoljka. Vprašala sem jo, kako to, da se je odločila biti vaditeljica. Večini članov je namreč nerodno voditi telovadbo ali pa jim je to početje odveč: “Kot prostovoljka mi je v veliko veselje voditi telovadbo. Že kot otrok sem rada telovadila. Tudi moj poklic je vključeval veliko gibanja in ustvarjalnosti. Voditi sem začela leta 2013, ker ni bilo voditeljice. Kmalu smo se tri članice dogovorile, da vsaka vodi en teden. Niti mi je nerodno voditi, niti mi je odveč, je pa obveznost.

Ema Modrijan je zelo aktivna in družabna oseba. Poleg jutranje telovadbe je znotraj skupine Domžale – drevored 88 lip vključena tudi v pevsko zasedbo in pleše v Češminkah. Ema poje tudi v ženskem pevskem zboru Stane Habe in je vključena v društvo Jesenski cvet, kjer vodi komunikacijo v svoji skupini. Na vprašanje, kako usklajuje vse te obveznosti z delom doma, saj vse to zahteva veliko njenega časa, je Ema odgovorila: “Vključena sem še v druge dejavnosti, ki me veselijo in jih rada obiskujem. Vsaka od teh dejavnosti mi da novo energijo in elan  Rada spoznavam nove ljudi in se družim s pozitivno mislečimi. Vse dejavnosti so razporejene čez cel teden, razen, ko so nastopi, sestanki ali izobraževanja, takrat je nekaj več odsotnih ur od doma. Še vedno imam dovolj časa za urejanje doma, kuhanje, branje knjig. Veliko mi pomaga tudi mož. Če te neka dejavnost napolni z energijo, jo tudi sam oddajaš naprej in tako so zadovoljni tudi ljudje okrog tebe.”

Poleg vseh teh aktivnosti, Ema Modrijan najde čas tudi za pomoč in uvajanje novih skupin Društva Šola zdravja v domžalski občini. Pravi, da ima pozitivne izkušnje pri nastajanju novih skupin. “V Depali vasi in Krtini se je v skupino že prvi dan vključilo do deset ljudi. Bili so navdušeni nad vadbo. Ob koncu tedna sem tistemu, ki je pokazal interes za vadbo izročila še priročnik “1000 gibov”. Informacije o vsem, kar je potrebno za nov začetek neke skupine,  smo s kolegicama podajale še ves naslednji teden. Ema je dala tudi nasvet, kaj je bistveno pri nastajanju novih skupin: “Mislim, da morajo pobudo za novo skupino dati krajani ali posameznik nekega kraja, ker bo le tako skupina zaživela in delovala,” nam je svetovala prostovoljka Šole zdravja, Ema Modrijan.

Avtor: Neda Galijaš; Foto: arhiv Društvo Šola zdravja

Tagi