Domžalski starostniki dvigovali uteži v KinVital kineziološkem centru

Stanovalci Doma upokojencev Domžale so se udeležili svoje prve vadbe moči v kineziološkem centru KinVital.

Poslanstvo KinVital centra je ljudem omogočiti čim bolj aktivno in samostojno življenje. Staranje telesa nima smisla, če se predamo in zapustimo, da telo propada.

Vadba moči je najpomembnejši tip vadbe za dolgo in samostojno življenje. Zakaj? Ker z vadbo moči izboljšamo sposobnost telesa, da se samostojno premika, in da v življenju opravimo čim več opravil. S pravilno vadbo moči prav tako ohranimo popolno gibljivost telesa in vzdržljivost.

Hoja je nujen dodatek, vendar s hojo upadanja telesa in samostojnosti žal ne boste preprečili. Kaj vam mora biti cilj? Da do zadnjega dne življenja lahko naredite samostojen počep. Zato so se varovanci Doma upokojencev oglasili v kineziološkem centru KinVital. Da okrepimo tudi tiste, ki počepati še ne zmorejo.

Kaj smo torej delali z varovanci Doma upokojencev Domžale? In kaj morate delati tudi vi za samostojno življenje še pozno v starosti?

Spodaj smo posneli kar nekaj vaj, ki jih v KinVital delamo z najbolj ranljivimi skupinami starostnikov.

MIT 1:

POZOR!! Prvi mit je, da se morajo vaje za moč pri starostnikih izvajati v sedečem položaju in z elastikami. To ne drži. Samostojnosti in moči ne boste nikoli zares pridobili sede na zadnjici.

Prva stvar, ki jo moramo okrepiti so noge. Noge so naš stik z realnostjo in naše gibalo v svetu. Zato v kineziološkem centru KinVital uporabljamo veliko pripomočkov, ki so tudi šibkejšim osebam zelo prijazni, hkrati pa lahko z njimi dobro treniramo moč nog, rok in celega telesa.

Eden takšnih pripomočkov in zelo nujna vaja za vse starostnike je vaja potiskanja sani. Poglejte si kako smo delali potiskanje sani:

Potiskanje sani nam ponuja oporo in stabilnost, kar pomeni, da je zelo varen pripomoček tudi za zelo slabo mobilne posameznike. Vajo potiskanja sani smo recimo uporabili pri gospe, ki sicer sama brez pomoči ne more hoditi zaradi šibkosti nog in bolečin v kolenih.

Potiskanje sani je v tem primeru primerno za: Stare in mlade (lahko delamo brez dodane teže ali pa z veliko dodane teže) , ljudi z bolečinami v kolenih, z bolečinami v hrbtu.

Vsekakor, če želite dvigniti jo aerobno in mišično zmogljivost je potiskanje sani torej nuja. Gre za redno vajo na KinVitalovih vadbah senior.

MIT 2:

Drugi mit in napačno prepričanje za vadbe starejših je, da moramo vaje delati na blazinah. To ne drži. Na blazinah lahko sicer dobro stimuliramo določene mišice trupa, vendar ne moremo trenirati telesa kot celote in to v tistih najbolj uporabnih gibih kot je sklanjanje, počepanje, hoja, nošenje bremen, dviganje bremen…

Prav tako starejše osebe težje vstajajo in se dvigajo iz tal. Zato je najboljša vadba za moč pri starejših takšna, kjer uporabljamo uteži, kjer stojimo na nogah, in kjer imamo dobro in varno oporo.

Predno si pogledate kaj vse smo delali na uvodni vadbi z upokojenci DUD-ja vam še zaupam NUJNE vaje za moč, ki bodo vse starostnike ohranile samostojne in vitalne.

  • POTISKANJE SANI

Glavna je dobra in varna opora. Iz tedna v teden moramo na naših vadbah KinVital senior stopnjevati tudi težo.

  • POČEP

Počep je potrebno narediti vse dokler gre zadnjica skoraj do meč. Če to ni mogoče danes, smo kineziologi v KinVital tisti, ki vam bomo vajo počep naredili dovolj enostavno, da jo boste zmogli narediti na naših vadbah, hkrati pa dovolj zahtevno, da napredujete. IN pojdite s koleni PREKO prstov. Obvezno.

  • POBIRANJE BREMEN

Potrebno se je naučiti pobiranja bremen, že zaradi funkcionalnosti in vsakodnevnega življenja. Pobiranje bremen s pravilno tehniko je temelj učenja na KInVital senior vadbah. To vam krepi noge, zadnjico, hrbet in roke.

  • KORAKANJE

Korakanje je zelo začetna vaja primerna za starostnike. Kolena morajo karseda visoko. Za ravnotežje smo lahko tudi ob steni ali se držimo droga.

Še enkrat so dobro poglejte naše dogajanje z upokojenci iz Doma upokojencev Domžale in katere so nujne vaje. In upam, da se vidimo na KinVital senior vadbah, da postanemo močni svobodni v gibanju!

KinSenior vadba za starejše 

Ali pokličite: 040 155 556, KinVital

Avtor: Jure Gubanc; Foto in video: Petra Petravič

 

Komentarji uporabnikov
Tagi