Dobrodošla jesen v MGC Bistrica 2021

»Jesen je čas za hvaležnost in poklon naravi«

Za jesenski čas je značilno, da so dnevi že hladnejši, večeri pa krajši in zato prinašajo več priložnosti za branje, pogovore z družinskimi člani, meditacijo in prijetno pitje dišečih ter zdravilnih čajev. Obdari na s čarobnimi barvami pridelkov, ki so nujno potrebni za preživetje. V svoje čare nas vabi z mistično paleto barv, ki jih lahko opazujemo ob sprehodih v naravi ali pa celo iz majhne sobice doma.

Je tudi čas kostanjevih piknikov, kuhanja marmelad in martinovanja. Prične se trgatev, nabiranje gob in drugih poljskih pridelkov. Sadje in zelenjava dokončno dozorijo in čakajo na ozimnico.

Jesen nam sporoča, da je zima nekje za vogalom, zato se moramo nanjo dobro pripraviti. Oblačila so bolj topla in prične se kuhati hrana, ki ogreje telo. Nekateri postanejo bolj nostalgični in otožni, ker so topli dnevi mimo. Telo pa je bolj podvrženo raznim prehladom. Morda bi bilo dobro pomisliti, da je to zaradi spremembe letnega časa in da se je potrebno v tem obdobju več družiti s prijatelji, pričeti s ukvarjanjem športa, razgibavanjem, saj s tem dvignemo raven serotonina, hormona sreče.  Z vadbo tako varujemo zdravje in krepimo pljuča ter srce.

Delovna inštruktorica Mojca zelo rada sledi naravi in njenim spremembam in prav ta čar želi prikazati s svojimi umetninami stanovalcem v domu MGC Bistrica. Od doma pripelje jesenske plodove narave in pričara jesen skozi podobo »Teta jesen«.

V obdobju jeseni se marsikaj zgodi in včasih stvari ne tečejo kot si želimo, a vseeno je dobro, da v nas ostaja hvaležnost, ker živimo ali ker se je nekaj odvilo bolje kot bi se lahko.

Pomembno se je zahvaliti že za jutro in lep jesenski dan, ki je pred nami in za občutek, da smo lahko tukaj in zdaj.

Ekipa MGC Bistrica se zaveda, da je jesen čas za učenje novih hobijev in še več možnosti za tiste aktivnosti, ob katerih naši stanovalci resnično uživajo.

Teta jesen, naredila Mojca Kumelj

Avtor: Irena Štrus, strokovni vodja MGC Bistrica

 

Tagi