S pisanimi umetninami polepšali Zdravstveni dom Domžale

Kadar je nebo obsijano s soncem, je svet okoli nas veliko barvitejši in lepši. Sonce s svojimi sončnimi žarki, ki delujejo kot slikarski čopiči, prežene sivino in odene naravo v tople barve. Seveda si ljudje želimo, da bi bil poleg narave tudi grajen svet okoli nas čim bolj barvit in pisan, za kar moramo poskrbeti sami. S čopičem in barvami seveda.

Lani jeseni je Razvojna ambulanta Zdravstvenega doma Domžale dobila nove prostore, ki je bila za sam zdravstveni zavod in tudi lokalno skupnost velika pridobitev. Z novimi sodobnimi prostori so rešili prostorsko stisko, s katero so se srečevali v zdravstvenem zavodu, obenem pa je razvojna ambulanta dobila vse svoje prostore na enem mestu. Delo v ambulanti je sedaj veliko bolj prijetno, tako v zadovoljstvo zaposlenih kot uporabnikov.

Poleg razvojne ambulante so uredili tudi manjše igrišče, kjer zaposleni z uporabniki izvajajo razne športne aktivnosti. Kljub lepo urejenemu igrišču z vsemi potrebnimi igrali in športnimi rekviziti, pa so zaposleni in uporabniki tam vseeno nekaj pogrešali. Sivi zidovi, ki obdajajo igrišče, so bili namreč preveč žalostni.

Katja Šuštar, delovna terapevtka in Tina Kralj, fizioterapevtka v Razvojni ambulanti, sta ravno zaradi tega, ker so bili zidovi tako žalostni, prišli na idejo, da bi jih malo popestrili. Odločili so se, da jih bodo polepšali z barvami, k sodelovanju pa je Tina povabila učence OŠ Roje, ki so se skupaj z vzgojiteljicami odzvali in prišli polepšat zidove, na katere so naslikali različne pisane motive.

Po besedah Mete Marolt, učiteljice likovnega pouka na OŠ Roje, so se vabilu Tine, da poslikajo zidove igrišča razvojne ambulante, odzvali z veseljem. S sodelavko sta  s seboj pripeljali deset najbolj nadarjenih in pridnih učencev šole, ki so v roke vzeli čopiče in poskrbeli, da so na zidovih nastali razni pisani motivi iz vsakdanjega pa tudi domišljijskega sveta. Da bi pregnali sivino, so izbrali čim bolj pisane barve, da bo prostor lepo zaživel.

Ko smo jih opazovali pri delu, je bilo opaziti zadovoljstvo mladih umetnikov, ki so poskrbeli, da bodo njihove umetnine polepšale prostor. Dodatno energijo so jim dajali sončni žarki, ki so poplesavali po nebu, kot čopiči v njihovih rokah. In še nekaj je. Pred vrati so počitnice, šolske obveznosti pa so že skoraj zaključili, vsi pa se že veselijo tistega dne, ko bo šolski zvonec oznanil konec šolskega leta.

Tako sedaj po novem niso pisani samo notranji prostori razvojne ambulante, temveč tudi zunanje igrišče, kjer bo sedaj igra še veliko bolj prijetna. Že z novimi prostori razvojne ambulante, je obravnava veliko prijetnejša. Po besedah Tine in Katje so uporabniki zelo zadovoljni, njihovi starši pa še bolj. Otroci tja pridejo z veseljem, marsikdo še celo pride prej, da se lahko še malo posveti igri. Čakanje na terapijo, je tako veliko prijaznejše.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi