Rock skupina Dark Heart: “Naše misli so nam govorile le eno: DARK HEART!”

Najstniški rock bend Dark Heart sestavljajo štirje fantje, ki prihajajo iz okolice Radomelj. Igrajo predvsem rock, obzorje pa si širijo tudi z igranjem panka in metala. Pravijo, da v igranju in prepevanju zares uživajo, na odru pa njihova glasba in energija zares zaživita. Radi bi razveseljevali občinstvo in svojo ljubezen do glasbe delili z njimi. Pred časom smo jih zasledili, ko so igrali na dobrodelnem koncertu v Radomljah, kjer sta nas njihova glasba in energija prepričala, da gre za nadarjene fantje.

Skupino sestavljajo:

Martin Špendl (1997) – pevec, basist, klaviaturist, pisec glasbe
Martin je v Glasbeni šoli Domžale pod taktirko Veronike Šarec in Ane Klopčič naredil šest razredov klavirja. Sam se je učil bas kitare, svoje znanje pa izpopolnjuje pri Marjanu Spruku. Za skupino piše pesmi. Poleg glasbe se ukvarja še z odbojko in orientacijo, kjer je osvojil mesto državnega podprvaka. Njegova posebna strast pa je improvizacija in igranje pri KD Mlin Radomlje.

Domen Zupan (1998) – solo kitarist, pisec glasbe
Domen je solo kitarist, ki se je leta 2005 vpisal v Glasbeno šolo Domžale na klasično kitaro k Hervinu Jakončiču. Po končani nižji glasbeni šoli se je odločil nadaljevati s solfeggiom. Kmalu je spoznal, da mu klasična kitara ni dovolj in odločil se je še za igranje električne kitare pri Radu Černetu – le ta je kmalu postala njegova strast. Bil je član Kitarskega kvarteta GŠ Domžale, s kitaro pa spremlja tudi svojo mati, citrarko Tanjo Zajc Zupan. Za skupino piše pesmi. Štiri leta je treniral košarko, a jo je zaradi nenehnih poškodb nehal igrati.

Jure Kosmač (1997) – ritem kitarist
Jure je začel igrati klasično kitaro leta 2006 in se je že šesto leto uči v glasbeni šoli pri profesorju Marku Zrnecu. Skupaj z Domnom je igral pri Kitarskem kvartetu Glasbene šole Domžale. Za seboj so imeli več kot 30 nastopov. Jure je že štiri leta zagret lokostrelec. Igranja na električno kitaro se uči sam.

Žiga Krevs (1997): bobnar, pisec
Žiga je leta 2003 začel igrati klavir in opravil dva razreda nižje glasbene šole. Nato se je začel zanimati za bobne. Najprej se je dve leti učil sam, kasneje pa je pomoč poiskal pri učitelju Žigu Kožarju. Sam se je naučil igrati bas kitaro, za katero ga je navdušil njegov stric Aleš Avbelj, ki je basist pri Big Bandu RTV Slovenije.

Kdaj in kako je prišlo do nastanka skupine?
Leta 2011, na mrzlo oktobrsko noč, je Domen sanjal, da je igral na koncertu skupaj z Martinom in Juretom. S predskupino Green Day so napolnili halo Tivoli. Domen se je zbudil ves moker in želel te sanje uresničiti. In tako se je začelo …
O svoji ideji o bendu je govoril z Martinom in Juretom in z njuno pomočjo je našel bobnarja Žigo.

Kako ste prišli do imena skupine »Dark Heart?«
Na eni od prvih vaj, ko je bila nevihta, smo se dogovarjali za ime. Imeli smo nekaj predlogov, a se nikakor nismo mogli zediniti, zato smo naredili premor in zaigrali American Idiot od Green Day-a. Igrali smo hitreje in glasneje kot po navadi, in ko smo prišli do konca skladbe, je Žiga udaril po bas bobnu in v tistem trenutku je udarila strela in luči so za trenutek ugasnile. Naše misli so nam govorile le eno: DARK HEART!

Kakšno zvrst glasbe igrate? Vaši največji vzorniki?
Igramo rock, ne branimo pa se drugih zvrsti kot so pank in metal. Naši vzorniki so AC/DC, Guns N´Roses, Green Day, Metallica in System of a Down. Ne želimo jih posnemati, ampak najti svoj način.

Imate kakšnega mentorja, ki bedi nad vami? Ali tudi s kom sodelujete?
Prvo leto nas je uspešno vodila učiteljica glasbene vzgoje na OŠ Preserje pri Radomljah, Karmen Logar. Po odhodu treh članov v gimnazijo smo vzeli vajeti v svoje roke. Vadimo sami, večkrat pa smo deležni obiska citrarke Tanje Zajc Zupan. Z njo smo posneli priredbo skladbe Jedina pokojnega glasbenika Tošeta Proeskega.

Koliko imate že avtorskih skladb?
Trenutno imamo 2 avtorski skladbi, ki jima manjkata besedilo in naslov.

Kdo piše vaše skladbe in kdo besedila?
Skladbe za enkrat pišeta Martin in Domen, lastnih besedil pa še nimamo.

Kako se razlikujete od ostalih podobnih skupin?
Dokler ne izdamo albuma težko govorimo o razlikah med nami in podobnimi skupinami. Lahko rečemo, da uživamo v igranju. V glasbi smo s srcem in videli bomo kam nas bo poneslo.

Kako pogosto imate vaje in kdaj po navadi?
Vaje imamo po navadi ob petkih pri Žigu, če imamo nastop, pa imamo vaje tolikokrat kot je potrebno.

Ali se člani skupine drugače družite med seboj?
Jure, Žiga in Martin so sošolci na GSŠRM Kamnik, Domen pa je še na OŠ Preserje pri Radomljah. V poletnih dneh velikokrat igramo košarko in nogomet ter gremo skupaj na sladoled. V mrzlih zimskih dneh pa se grejemo ob nažiganju v glasbeni sobi pri Žigi.

S kom si želite nastopiti skupaj?
Nastopiti si želimo z veliko poznanimi glasbeniki in bendi kot so: Slash, AC/DC, Alice Cooper, Ozzy Osbourne, Metallica, Siddharta …

Ali ste se že udeležili kakšnega festivala? Ali se ga nameravate?
Za enkrat se nismo udeležili nobenega festivala, v mesecu septembru pa bomo igrali na Etno rock festivalu.

Kje vse ste že nastopali?
Prvi nastop smo imeli decembra 2011 na dobrodelnem koncertu OŠ Preserje pri Radomljah. Nastopili smo na skoraj vseh šolskih prireditvah preteklem letu. Pred več sto glavo množico smo nastopili na dobrodelnem koncertu Dotik nasmeha v Zavodu sv. Stanislava. Pred več kot tisoč glavo množico pa smo nastopili marca 2012, na Koncertu Tanje Zajc Zupan in gostov ob dnevu žena, v Hali komunalnega centra Domžale. Do konca šolskega leta se je vrstilo še precej nastopov. Imeli smo svoj poslovilni koncert na osnovni šoli, saj so Jure, Martin in Žiga zaključili deveti razred. Naša pot se s tem ni končala. Igrali smo še na Čarobnem dnevu v Arboretumu v Volčjem Potoku in na koncertih Nocoj bo pa en lep večer v KD Radomlje in v dvorani Marof v Novem mestu. Nastopili smo tudi v Festivalni dvorani Ljubljana. Zelo zanimiv je bil nastop v moškemu zaporu Dob.

Kje vse si želite nastopiti?
Želimo nastopiti na čim več koncertih in prireditvah pred občinstvom, da nas spozna čim več ljudi. Naše sanje so, da bi delili našo lastno glasbo z drugimi.

Kako gledate na slovensko glasbeno sceno? Na kakšen način boste poskušali narediti preboj na slovensko glasbeno sceno?
Trenutno se nam zdi, da na slovenski glasbeni sceni manjka svežine in da radii vrtijo predvsem komercialno glasbo. Rock je pri delu slovenskega občinstva sicer popularen, a želimo si, da bi bil še bolj. Na slovensko glasbeno sceno želimo priti z našo glasbo. Najvažnejše pa nam je, da bomo ob tem uživali in se zabavali.

Kakšni posebni dogodki, od nastopov, ki vam bodo ostali v spominu?
Pred koncertom v KD Radomlje smo vadili v zaodrju, ko je Juretu počila struna. S sabo je imel rezervne strune, zato ni bilo večje panike, Domen pa je ravno pred kratkim kupil napravico za navijanje strun in mu jo je z veseljem posodil. Žal je struno prehitro navil in tudi nova struna je počila. Na srečo je imel Martin s seboj še en paket strun, tako da se je vse srečno izteklo.

Kje vas lahko vidimo nastopati v prihodnje?
Osmega maja bomo nastopili v ženskem zaporu Dob, enajstega bomo igrali na Perovanju, osemnajstega pa na Športni soboti, ki jo organizira OŠ Preserje pri Radomljah. Septembra nas čaka nastop na Etno rock festivalu. Vabimo vas, da nas pridete poslušati in spodbujati.

Vaši načrti in želje v prihodnosti?
Želimo si, da bi napisali čim več avtorskih skladb in da bi pridobili še veliko izkušen z nastopanjem. Martinova želja pa je, da bi nekoč zaigrali skupaj s simfoničnim orkestrom.

Fantom se zahvaljujemo za pogovor in jim želimo uspešno glasbeno ustvarjanje. Bo pa tudi Domžalec budno spremljal njihovo glasbeno pot.

Spremljate pa jih lahko na njihovi facebook strani.

Avtor: Miha Ulčar: Foto: Skupina Dark Heart, Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi