Razkošje jeseni v novem zborniku Društva Lipa Domžale

Vsak letni čas je po svoje lep, pa se vendarle zdi, da jesen čakamo vselej s posebnim upanjem in veseljem. Prinaša nam namreč sadove in če je teh dosti, je veliko tudi veselje. Eden od takšnih sadov Univerze za tretje življenjsko obdobje, Društva Lipa Domžale, ki ga vselej pričakujemo s posebnim veseljem, je Zbornik Literarnega in likovnega krožka. Letos strani zbornika, ki nosi naslov “Razkošje jeseni” listamo že šestnajstič zapovrstjo, v njem pa lahko občudujemo izdelke literatov in slikarjev, s katerimi nas sicer razveseljujejo na posameznih prireditvah in srečanjih. Tudi letos smo lahko ponosni na zbornik skupaj z vsemi, ki ga ustvarjajo s srcem, toplino in željo, da bi vsem bralcem polepšali čas, kadar bodo zbornik prebirali.

Predstavitev zbornika je potekala v torek, 14. maja 2019, v dvorani Kulturnega doma Franca Bernika v Domžalah, ki so se ga udeležili župan Toni Dragar, predsednica sveta Univerze za tretje življenjsko obdobje prof. dr. Ana Krajnc, predsednik Društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar, Matjaž Brojan, častne članice društva, najstarejša članica društva, 91-letna Mici Jenc, literati in likovniki, ki so prispevali svoja dela za zbornik ter članice in člani društva. Prireditev sta vodili Manica Perdan Ocepek in Zlatka Levstek, pesmi, eseje in zgodbe pa so prebirale članice literarnega krožka Lipa Domžale Janka Jerman, Mira Smrkolj in Marija Dodič.

V nagovoru je je predsednik Društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar povedal, da medtem, ko večina študentov in študentk na Univerzo za tretje življenjsko obdobje prihaja po različna znanja, s katerimi si lepšajo jesen življenja in velikokrat uresničujejo svoje sanje, ima zbornik  poseben pomen: »Z njim namreč pesmi in zgodbe z življenjskih in delovnih poti naši slušatelji delijo z vsemi, ki radi berejo njihova dela ter ob branju spoznavajo lepote pisane besede in občudujejo likovne storitve. Ob tem spoznavajo čustva, spomine, želje in sanje sodelujočih iz cele Slovenije, med katerimi pa je potrebno posebej izpostaviti naš literarni krožek, saj je vsakoletni zbornik predvsem njihov otrok, ki mu že leta pomagajo med bralce …«

Društvu Lipa Domžale brez skupnega dela in velike podpore Občine Domžale ne bi uspelo, da so postali ena največjih univerz tako po programih kot tudi po številu članov v Sloveniji, zato je nekaj besed spregovoril tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je dejal, da je vsakič znova izredno ponosen na dejstvo, da obstajajo ljudje v naši skupnosti, ki jim je mar za krepitev fizičnih in umskih sposobnosti naših dragih občank in občanov: »Na ta način bogatijo življenjska obdobja mnogim in jim dajejo nov smisel. Vesel sem tudi zato, ker bom tudi sam enkrat v obdobju, ko se bom želel vključiti v enega od izobraževalnih programov, se naučiti katerega od tujih jezikov ali pa preprosto izvedeti kaj več o umetnostni zgodovini. Prav gotovo si že ustanovitev Univerze za tretje življenjsko obdobje zasluži velik poklon in še večje spoštovanje, saj je zaradi vašega poslanstva življenje starejših in skupnosti na temelju izobraževanja in kulture boljše in kakovostnejše. Pestra izbira dejavnosti Društva Lipa, številni izobraževalni programi in strokovno delo mentorjev, so glavni razlogi, zakaj je jesen življenja lahko hkrati zelo ustvarjalna kot tudi bogata za dušo, um in telo.«

V kulturnem programu so sodelovale članice citrarsko – kitarske skupine Društva Lipa Domžale, pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik, mlada pevka Barbara Pavlič, ob klavirski spremljavi Teje Komar ter članice Folklorne skupine Češminke Društva Šole zdravja, pod vodstvom Bože Bauer.

Ob koncu so se zahvalili vsem, ki so kakor koli pripomogli, da je nastal šestnajsti zbornik, v katerem je zbran nabor več pesmi, esejev in zgodb enaindvajsetih pisateljic in pesnic ter obogaten z likovnimi deli osemnajstih likovnic in likovnikov.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi