Prvošolčkov dan na OŠ Preserje pri Radomljah

Prav prijeten sprejem za prvošolčke so v četrtek, 19. novembra 2015, pripravili na OŠ Preserje pri Radomljah, za kar so po tradiciji poskrbeli devetošolci, pomagali pa so jim učenci ostalih razredov ob pomoči učiteljic in učiteljev. Res je, da je bil letošnji prvi šolski dan že pred dvema mesecema in pol, vendar se na OŠ Preserje pri Radomljah držijo tradicije, da mora po bližnji reki Kamniški Bistrici preteče nekaj vode, prvošolčki pa se v tem času dodobra spoznajo s šolo, učitelji in ostalimi učenci.

Na OŠ Preserje pri Radomljah vsako leto poskrbijo, da imajo njihovi prvošolčki svoj dan, ki je namenjen samo njim, saj jih devetošolci s prijetnim programom sprejmejo v šolsko skupnost. Seveda pa takšnega dogodka ne zamudijo starši, bratci, sestrice, pa tudi stari starši prvošolčkov, zato je večnamenski prostor pokal po šivih.

Učiteljica Mateja Jerina, mentorica nastopajočih učencev, nam je povedala, da je namen prireditve sprejem prvošolčkov v šolsko skupnost. Letos so devetošolci, ki so poskrbeli za program, predstavljali Kekčevo deželo in jih na simpatičen ter humoren način sprejeli v šolsko skupnost. Učiteljica Nataša Cotman nam je ob tem zaupala, da so jim pripravili še presenečenje in sicer s krajšo prirejeno predstavo Peter Klepec, ki so jo odigrali sedmošolci. Na zabaven način so predstavili staro zgodbo o tem, kako so lahko otroci nagajivi, do nekoga celo žaljivi in kako lahko z dobroto vse to skupaj tudi premagajo. Na prireditvi so vsi štirje razredi prvošolčkov ob spremljavi harmonikarja Jureta Zajca, zapeli po eno pesem, na koncu pa je sledila še skupna pesem.

Ravnateljica Ana Nuša Kern je v svojem govoru, preden je med prvošolčke razdelila darilca, povedala, da je odkar je na tej šoli ravnateljica sprejela že okrog 1.300 otrok. »Dragi starši, upam, da vam bo današnja prireditev odtehtala tisti prvi šolski dan, ko ste pripeljali vaše potomce v šolo in ste bili malo razočarani, ker ste jih morali pustiti pred vrati. Tako po nekaj mesecih lahko vidite, kako se počutijo, ne samo v teh prostorih, ampak ob ljudeh s katerimi skupaj živijo in delajo. In upam, da vidite, da eni in drugi, tako vaši otroci in mi ko z njimi delamo dobro, ampak da drug ob drugem rastemo in se učimo, kar je naša prva naloga«, je staršem prvošolčkov v uvodu dejala ravnateljica.

Prvošolčkom pa je zaželela, da bi se v teh devetih letih sobivanja naučili veliko različnih stvari, osvojili veliko znanj in da bi pridobili čim več veščin, s katerimi bodo primorani nekega dne osvajati svet in poskrbeti zase in za svoje družine. »Želimo vam vse to dati in seveda si želimo, da bi bili voljni to sprejeti. Ponudimo vam lahko marsikaj, ampak od vas je odvisno koliko bo vsak vzel. Izkoristite vire, ki so vam dani.«

Na koncu se je zahvalila šolski skupnosti, devetošolcem in ostalim učencem, ki so poskrbeli za ta prijeten dogodek.

Več foto utrinkov s prireditve si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi