Projekt varno v prometu – prireditev Kolesarčki v vrtcu Urša

Otroci, ki obiskujejo naše najstarejše skupine, že počasi odštevajo koliko dni jih loči do vstopa v 1. razred. V vrtcu Urša smo otroke skozi celotno predšolsko obdobje seznanjali in jim predstavljali različne situacije, s katerimi se bodo kot aktivni udeleženci v prometu srečevali vsakodnevno. Vsi se zavedamo, da je tovrstno znanje zelo pomembno, in da ga moramo otrokom z različnimi dejavnostmi približevati vsakodnevno skozi celo predšolsko obdobje. Ena od tovrstnih dejavnosti, katere izvedba je v našem vrtcu že tradicionalna, je tudi program Kolesarčki, katerega so se udeležili otroci v skupinah 5-6 let.

Otroci so na predhodno pripravljenem poligonu uspešno opravili program, v okviru katerega so se preizkusili v vlogi voznika in pešca. Vozili so se po poligonu z vozili na nožni pogon, naučili pa so se tudi, kako pomembno je, da uporabljajo čelado, ki nas v prometu vedno varuje. V obeh vlogah so otroci upoštevali prometna pravila, postavljene znake, semafor. Pomembno je bilo, da so tekom poligona skrbeli za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Upoštevali so navodila in vozili počasi, niso prehitevali ostalih vozil, niti se niso vanje zaletavali. Vozniki so počakali, da pešci varno prečkajo cestišče in se tudi vedno ustavili, ko so na semaforju videli rdečo luč. Tekom celotnega programa so se otroci na njim prijeten in zabaven način, naučili kakšno naj bi bilo pravilno vedenje v prometu. Skozi celotno dejavnost so bili otroci zelo aktivni, videlo pa se je tudi kako razmišljajo, kaj storiti v določeni situaciji. Menim, da bodo izkušnje, ki so jih otroci dobili tekom dejavnosti, uporabljali v situacijah, ki jih bodo deležni kot aktivni udeleženci v prometu. Opaziti pa je tudi, da svoje na novo pridobljeno znanje že aktivno prenašajo v svojo igro.

Izvedbo programa Kolesarčki so nam omogočili sponzorji in donatorji, Profundis d.o.o., Tilt d.o.o – irobot Slovenija, Bioteh d.o.o., Salomon nepremičnine, Anže Nahtigal s.p., Romana Dečko Grmek s.p., revizijska dejavnost in računovodske storitve, Zavarovalnica Triglav d.d., katerim se v imenu otrok in zaposlenih iskreno zahvaljujem.

Avtor: Nuška Rožič, pomočnica ravnateljice

Komentarji uporabnikov
Tagi