Društov Šola zdravja izvedlo praktično terapevtski seminar: “Poskrbimo za svoje roke, hrbet in trebuh”

Danes dopoldne je v Domžalskem domu potekal praktični terapevtski seminar z naslovom: "Poskrbimo za svoje roke, hrbet in trebuh", ki ga je organiziralo društov Šola zdravja. Namen seminarja je bil, slušateljem podati tiste prava znanja (tako v teoriji, kot v praksi), ki jim bodo lahko v primeru kakršnih koli težav, ustrezno koristila. Seminar je sofinancirala Občina Domžale.

Na zdravje ponavadi pomislimo, kadar nas kaj boli, imamo kakšno bolezen ali kakšne druge zdravstvene težave. Takrat se zavemo, kaj pomeni biti zdrav. Velikokrat bi lahko sami poskrbeli za boljše počutje, lajšanje bolečin ali odpravo bolezni, vendar nimamo dovolj informacij, pa tudi strokovnih predznanj. Zato je bil današnji seminar, več kot dobrodošel. Zanimanje zanj je bilo veliko, saj je bila dvorana v Domžalskem domu, do zadnjega kotička polna.

Predavatelj, dr. med. Nikolay Grishin je najprej prisotnim predstavil pomen zdravja za ljudi. Ljudje se namreč preveč ukvarjamo z samimi boleznimi. Med drugim je dejal, da če ljudje preveč razmišljajo o bolezni, dajejo njej pozornost, namesto da bi razmišljali o zdravju. O tistem o čemer veliko razmišljaš, tistemu daješ več pozornosti.  Prav tako je dodal, da je potrebno biti v življenju aktiven in da se da veliko narediti, če veš kaj hočeš.

Sledil je teoretičen del seminarja, kjer so se slušatelji seznanili z anatomijo rok, hrbta in trebuha (mišice, arterije, vene, živce). Dobile so napotke, kako zmanjšati osebne travme nog, različne gibalne ovire, ki nastopili po operacijah, različnih poškodb ali bolezenskih stanj rok, hrbta in trebuha, se seznanili, kako ob morebitnem pojavu bolezenskih težav nog, hitreje prepoznati znake in ustrezno ukrepati in poiskati najustreznejšo pomoč ter se naučili sprostitvene vaje za lajšanje bolečin v rokah, hrbtu in trebuhu ter uporabe vaj za sprostitev in raztezanje mišic in sklepov.

Teoriji je sledila praksa, ki ji v društvu Šoli zdravja, dajo poseben pomen, saj je pomembno, da slušatelji tudi v praksi zelo spoznajo in naučijo, vse tisto kar so prej slišali. Zato so njihovi seminarji vedno sestavljeni tako, da je tretjino teorije in dve tretjini prakse.

Med izvajanjem seminarja, smo za Domžalca ujeli tudi predsednico društva Šole zdravja, Zdenko Katkić, ki nam je povedala, da njihovo društvo Šola zdravja organizira in izvaja različna strokovna in alternativna predavanja in delavnice. Osnovna vsakodnevna aktivnost Šole zdravja je jutranja telovadba, ki se izvaja vsako jutro (razen nedelje in praznikov) na odprtem ob 7.30 (v zimskem času ob 8.00) istočasno skoraj po celi Sloveniji. Skupin je že veliko, trenutno šteje 46 skupin in preko 1.000 registriranih članov. Med drugim je povedala, da so danes zjutraj v Skupini Ihan, obeležili tri leta delovanja skupine. Dodala je, da jih je tja prišel pozdravit tudi župan Občine Domžale Toni Dragar.

Povedala je, da se društvo Šola zdravja, tako po aktivnostih, kot po številu članov zelo hitro razvija. Prav tako je izpostavila nekater probleme, predvsem glede informiranosti med samimi društvi, saj je veliko društev zelo aktivnih na določenih področjih, vendar ni dovolj informacij, ki bi morda omogočile tudi skupne aktivnosti in boljšo povezanost. Tako pa večina društev ne ve, kaj počnejo druga društva. 

Naj spomnimo, da v občini Domžale potekajo jutranje telovadbe v naslednjih skupinah: Skupina Domžale (na travi, v drevoredu 88 lip), Skupina Domžale – Stob (na koncu Vodovodne ceste, na začetku Mengeškega polja), Skupina Dob (ob nogometnem igrišču), Skupina Ihan (na rokometnem igrišču poleg nogometnega), Skupina Radomlje (med dvema mostovoma ob Kamniški Bistrici), Skupina Vir pri Domžalah (na travnatem nogometnem igrišču poleg fitnesa na prostem).
 

Za več informacij kliknite na: www.srce-me-povezuje.si/solazdravja ali pa jih pokličite na tel.: 040/397 277; 031/426 575, oz. pišite na: drustvo.sola.zdravja@gmail.com

Avtor: Miha Ulčar
Tagi