Ponosni smo na vsakodnevne dosežke naših učencev

V petek, 13. marca 2020, je tako kot vse ostale šole in vrtci po Sloveniji, tudi Osnovna šola Roje zaprla svoja vrata. In prav tako kot vsi, smo se tudi mi spraševali, na kakšen način bomo lahko otrokom ponudili v prvi vrsti dosegljivo in izvedljivo, pa tudi kvalitetno šolanje na daljavo.

Ker poučujemo otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, je najbolj pomembno, da znamo izbrati pravilen pristop poučevanja na daljavo, ki določenemu učencu pride najbolj prav. Na naši šoli se učenci namreč učijo v treh različnih programih; razvojni vrtec, posebni program in devetletka z nižjim izobrazbenim standardom. Lahko si predstavljate, da je za vsak program posebej pristop povsem drugačen, poleg tega pa je tudi vsak naš učenec edinstven in ima specifične potrebe.

Učiteljice, učitelji in drugi strokovni delavci šole so v teh dneh uporabili in pokazali vse svoje talente, saj moraš biti pri delu na daljavo precej bolj inovativen, da motiviraš otroka čeprav te ni ob njem. Nekateri pošiljajo učno snov po elektronski, drugi po navadni pošti. Poslužujemo se spletnih klepetalnic, video klicev, snemamo video vsebine, pripravljamo interaktivne didaktične igre in še mnogo drugih oblik učenja. Res se trudimo, da v tej situaciji skušamo vsem otrokom zagotovit neko primerno obliko dela, da bo lahko ohranjal pridobljeno znanje in napredoval.

Obdobje, ki je pred nami bo prineslo marsikatero spoznanje, predvsem pa pokazalo kvaliteto odnosov s starši in učenci, ki smo jih vzpostavili v času, ko smo marsikaj jemali za tako samoumevno. Starši nam pošiljajo veliko lepih fotografij o delu doma in mnogo teh smo objavili tudi na naši Facebook strani. Pod eno od objav se nam je oglasila tudi šolska ministrica, dr. Simona Kustec, ki nam je namenila nekaj lepih in spodbudnih besed. Veliko nam pomeni, da je trud opažen. Kljub temu priznamo, da nam še več pomenijo zadovoljni in nasmejani obrazi naših otrok.

Kar se na fotografijah najbolj opazi je naša filozofija učenja za življenje. Na slikah ne boste videli velikih kupov zvezkov in »papirnatih« nalog, čeprav je tudi to treba opraviti. Naši učenci doma kuhajo, pečejo, sadijo, zlagajo nogavice, pomagajo pri drugih gospodinjskih opravilih, ustvarjajo in skrbijo za naravo, ob vsem tem pa se tudi učijo, seveda. Ponosni in veseli smo, da učenci vrednote, ki jih spodbujamo v šoli, prenašajo tudi v domače okolje.

Predvsem smo hvaležni vsem našim staršem, ki z razumevanjem, potrpljenjem in svojim sodelovanjem lajšajo to težko situacijo. Prav tu se vidi ta pripadnost, ki jo do naše šole čutijo naši učenci in njihovi starši in tista toplina, po kateri je šola znana. Še vedno smo OŠ Roje, pa čeprav z učitelji vred razdeljeni na skoraj 200 različnih koščkov naše države. Še vedno dihamo skupaj in še vedno smo ponosni na vsakodnevne dosežke naših učencev.

V času, ko splet preplavljajo večinoma slabe novice, morda ni slabo včasih reči en velik HVALA vsem, ki so odločili iz situacije potegniti nekaj dobrega in ne ubrati tiste lažje, bolj črnoglede poti. Hvala vam naši starši in učenci, da se kljub temu, da se v živo nismo videli že skoraj tri tedne, še vedno čutimo tesno povezane z vami!

Avtorica: Ajda Lalić; Foto: Facebook

Komentarji uporabnikov
Tagi