Pomlad v Benetkah

Začenja se čas pomladanskih izletov, in čeprav je trenutno Italija na spisku manj zaželenih destinacij, se spomnimo, kakšen dragulj arhitekture, zgodovine, umetnosti in veselja do življenja nam je na dosegu samo nekaj ur vožnje stran.

Poleg vsem znanih, ustaljenih turističnih poti, nam Benetke ponujajo nešteto arhitekturnih, zgodovinskih in doživljajskih “sladkorčkov” na uličicah in trgih, ki so le streljaj umaknjeni vstran. Poiščite si kak prijeten bar in uživajte v kozarcu Prosseca in beneških prigrizkih, imenovanih “cichetti”. Lahko pa se z vodnim avtobusom, vaporettom, odpeljete na kakšnega od beneških otokov (Murano, Burano, Giudecca, Torcello, Lido …), kjer je naval turistov le manjši, in si privoščite izjemne linguine z vongolami.

Spotoma si na Muranu ogledate še Muzej stekla, saj so bile Benetke edini proizvajalec tanko pihanega, čisto prozornega, kristalnega stekla v Evropi, ki je navduševal tudi znane slikarje – kot sta bila Veronese in Tizian – da so ga ovekovečili na svojih slikah.

Le beneški steklarji so poznali skrivnost izdelave ogledal z živosrebrnim amalgamom. Vse to znanje so ljubosumno čuvali, tako da so steklarji živeli na otoku Muranu v “zlati kletki”, kjer jim ni ničesar manjkalo, vendar otoka niso smeli zapustiti brez dovoljenja. Vsako izdajo skrivnosti je beneška oblast kaznovala s smrtjo. Za izdajalcem je svoje agente poslala kamorkoli po svetu. Mnogokrat so eksekucijo izvedli s še enim beneškim izumom – s steklenim bodalom. Imelo je stekleno rezilo, ki se je po vbodu ob ročaju odlomilo, rana pa se je za njim zaprla in izgledalo je, kot da je žrtev umrla nepojasnjene smrti. Zato so tak uboj mnogokrat izvedli tudi v množici na trgu ali drugem javnem mestu, ne da bi eksekutor pritegnil pozornost.

Pa naj še kdo reče, da je zgodovina dolgočasna!

Avtor: Živa Kalaš; Foto: Živa Kalaš

Komentarji uporabnikov
Tagi