Počitnice naj bodo počitnice

In so prišle. Za učence in dijake tako težko pričakovane zimske počitnice, ki se bodo letos zaključile 28. februarja.

Počitnice so čas počitka. Čas namenjen uresničevanju stvari, ki jih v hitrem tempu življenja, vpeti v številne vsakodnevne aktivnosti ter dejavnosti, sočasno pa razpeti med obveznostmi in zadolžitvami, nekako ne uspemo uresničiti.

Počitnice so čas za drugačno razporeditev stvari. Za časovno prerazporeditev nam pomembnih dejavnosti. Počitnice nam nudijo večji manevrski prostor in večjo svobodo odločanja glede zapolnitve časa, ki ga imamo na razpolago. Svoboda vsekakor krepi občutek strahu in moči, sočasno pa od človeka terja odgovornost. Gre se namreč za drugačno osmislitev, razporeditev in zapolnitev časa, kot je to v navadi.

Navkljub številnim zadolžitvam, je ravno vsakodnevna rutina tista, ki zaradi predvidljivosti nudi tako zelo znan in poznan, ter izjemno dragocen občutek varnosti. Dnevna rutina nam namreč pomaga razumeti, kje smo in kam gremo. Kaj lahko pričakujemo in čemu se lahko izognemo. Ne dopušča pretiranega manevrskega prostora za improvizacije in spremembe, ki pa jih ponuja negotovost.

Jesen življenja je čas, ko se starostnikom na svojevrsten način povrne svoboda odločanja glede osmislitve in zapolnitve časa z dejavnostmi, katere so morebiti nekoč, zaradi povsem drugačnih življenjskih okoliščin, bili primorani opustiti in svojo pozornost ter energijo usmeriti drugam. Vpeti v skrb za otroke, družino in dom, razpeti med vsakodnevne obveznosti, so svoje želje in interese, morebiti celo postavili na stran.

Z odhodom otrok na svoje, upokojitvijo ter selitvijo v novo domovanje, v tako imenovanem tretjem življenjskem obdobju, je verjetno že skrajni čas, da si življenje uredijo tako, kot čutijo, da je zanje najbolj prav. Ga osmislijo in zapolnijo s stvarmi in dejavnostmi, ki jim veliko pomenijo.

Čeprav so počitnice namenjene učencem in dijakom, so se v MGC Bistrica odločili pridružiti krajšemu oddihu in v tednu, ki prihaja, malce umiriti tempo dejavnosti in več časa nameniti počitku in obujanju spomina na pretekla druženja.

Med pregledom preteklih dejavnosti, ter nabiranju moči za nove podvige in aktivnosti, ki se bodo pričele že 25. februarja, ko bo na vrsti pustno rajanje, si bodo ogledali zgoščenko, ki so jo posneli pred kratkim. V sklopu projekta »S pesmijo do boljšega spomina, DU Domžale – Starejši za starejše«, so pod taktirko zborovodkinje ga. Marike Heler, stanovalci MGC Bistrica Domžale prepevali slovenske ljudske pesmi.

Avtor: Petra Petravič; Foto: MGC Bistrica

 

Komentarji uporabnikov
Tagi