Zakaji in zatoji radovednosti ob Tednu otroka v Vrtcu Urša, enoti Mavrica

Teden otroka, ki je letos nosil naslov Zakaji in zatoji radovednosti je za nami. To je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954. Letos tako praznujemo že 69 teden, ki ga skrbno načrtujemo in pripravimo strokovni delavci za otroke.

Na spletni strani (https://www.zpms.si/programi/teden-otroka) so tokrat zapisali, da je radovednost zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se “aktiviramo” in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo …

Za razigran skok v teden so takoj v ponedeljek poskrbeli Domžalski Rogisti. Z nekaj teorije in s spoznavanjem roga, so nas s skladbami začarali in prikazali pravo lovsko dogodivščino. Oblečeni v zelena lovska oblačila in s klobukom na glavi so sicer v manjši zasedbi tudi tokrat navdušili mlado in staro. Kdo ve, morda se skriva med najmlajšimi že kakšen bodoči rogist. Želimo jim še naprej veliko uspeha.

S svojim obiskom nas je razveselili tudi moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar iz Domžal. Večno mlada in nasmejana ga. Marika Haler skupaj s postavnimi mladeniči prenaša slovensko ljudsko pesem iz roda v rod. Ohranjajo glasbeno dediščino in veselje do petja, ki ga delijo tudi z nami. V veselje nam je, da se vsako leto tako številčno odzovejo povabilu in dopoldne preživijo z nami. Skupaj prepevamo, vmes pa prisluhnemo hudomušnim šaljivkam, zankam in ugankam. Ob bogatem kulturnem programu, so nam izročili tudi zgoščenki, kateri bomo z veseljem prisluhnili. Želimo jim zdravja in veliko ubranih viž.

Zakaji in zatoji so našli kup vprašanj tudi po igralnicah. Različni eksperimenti, odkrivanje in raziskovanje gozdne igralnice do kamišibaja z naslovom Kako se kotali sreča so zapolnili dopoldansko dejavnost. Druženje s prijatelji, sprehod in igra sredi polja ob tako lepem vremenu, pa je bila le še pikica na i.

Najstarejši skupini sta si ogledali v KD Franca Bernika tudi prvo abonmajsko predstavo, skupina »miške« pa za češnjico na torti radovednosti obiskali pravo pastirsko pustolovščino. Morda veste kako se pastirji igrajo košarko? Mi vemo.

Morda nismo uspeli odgovoriti na vse zakaje in zatoje v tem tednu, lahko pa rečemo, da smo se imeli čudovito. Prelepo jesensko vreme nas boža in razveseljuje, pelje v raziskovanje in v nove izzive.

Za res čaroben teden so poskrbele tudi naše kuharice, ki so naše brbončice razveselile s hrano, ki jo imamo najraje. Kdo ve kaj so primešale odlični juhi, sladkim palačinkam, slastnemu sladoledu?

Z veseljem se podajamo v nov teden, ko nas obišče tudi Potujoča knjižnica. Verjetno bomo našli kup slikanic in knjig, ki nam bodo v pomoč pri odgovorih na marsikateri zakaj in marsikateri zato.

Zagotovo pa vemo, da nam je skupaj lepo!

Zapisala: Andreja Ropotar Jagodic, vodja enote Mavrica; Foto: Andreja Ropotar Jagodic

Tagi