V Vrtcu Urša, v enoti Pikapolonica, je dišalo po lokalnih medenjakih

V projekt Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov smo vključeni že nekaj let. K projektu se prijavijo otroci starejši od treh let. Letošnja rdeča nit projekta je OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom! Namen projekta in ciljna podlaga sta usmerjena predvsem v zaznavanje ter spoznavanje svojega okolja, otrokovo in vzgojiteljevo raziskovanje sveta v bližnji in daljni okolici ter oblikovanje vsebin, dejavnosti in aktivnosti, ki le-to spodbujajo in razvijajo.

Cilj letošnje niti je bil ustvariti lokalni kulinarični spominek in pri tem uporabiti lokalno pridelane sestavine ter tradicionalne kulinarične prakse in recepte. Otroci so pri projektu aktivno sodelovali in raziskovali, vključeni so bili v vseh postopkih priprave določene jedi.

Naš glavni cilj je bil spoznavanje in raziskovanje lokalnih pridelovalcev in menim, da je bil realiziran. Projekt je bil uspešno izveden tudi zaradi tega, ker so se po končanem projektu otroci zavedali kako določeno živilo zraste oziroma kje se pridela, da ga mi lahko uporabimo za pripravo določene jedi. Zelo pomembno se mi zdi spodbujanje zavedanja o lokalni hrani in pridelovalcih ter sodelovanju z njimi. Tudi naš vrtec uspešno in aktivno sodeluje z lokalnimi pridelovalci, saj je na našem jedilniku velikokrat njihova lokalno pridelana hrana.

V enoti Pikapolonica smo v okviru projekta pripravili veliko različnih jedi iz lokalnih sestavin. Kot kulinarični spominek pa smo si izbrali MEDENJAKE.

Kako se je vse skupaj začelo?

Pri peki medenjakov (našemu kulinaričnemu spominku), smo skupaj z otroki iskali recept o pripravi medenjakov. Otroci so izdelali plakat s koraki in sestavinami peke medenjakov. Skupaj smo tudi raziskovali kje in kako sploh dobimo sestavine, da lahko naredimo medenjake. Moko smo dobili v Bio mlinu Stražar, gospa iz sirarstva Pirnat nam je v vrtec prinesla maslo, čebelarka ga. Koderman pa nam je med podarila, ko je bila novembra na obisku, ko smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk in smo se pogovarjali o čebelah.

Na zaključno srečanje, ki smo ga sprva načrtovali pri lokalni trgovini Jarina, smo zaradi slabega vremena izvedli v naši večnamenski dvorani v vrtcu in sicer v torek, 21. 5. 2024. Skupaj z otroki smo izbrali fotografije vseh dejavnosti, ki smo jih v okviru projekta izvedli. Fotografije smo natisnili in plastificirali. Od vhoda v vrtec do dvorane smo na stene prilepili fotografije vseh dejavnosti, ki smo jih v okviru projekta izvedli. V dvorani smo pripravili mizo kjer so bili naši lokalni medenjaki, ki so bili v obliki Urše in dinozavra (naša maskota vrtca). Vabilu se je odzvalo kar nekaj staršev, babic in dedkov. Tudi pomočnici ravnateljici našega vrtca sta prišli. Na predstavitvi našega celoletnega projekta in kulinaričnega spominka so nas vsi zelo pohvalili.

Degustacija medenjakov in predstavitev celoletnega projekta je uspela. Hvala vsem za dopoldansko prijetno druženje.

Avtorici in foto: Vzgojiteljici Katja Pogačnik in Lucija Ravnikar, Vrtec Urša, enota Pikapolonica

 

 

Tagi