V Turnšah je tudi letos živahno: otroški tabor v znamenju zabavnih balonov

Turistično rekreativno društvo Turnše – Češenik je na začetku letošnjih poletnih počitnic organiziralo že 27. taborjenje otrok v Turnšah. Vsako leto je taborjenje tematsko obarvano, letos je v znamenju zabavnih balonov. Otroke na taborjenju je obiskala tudi županja Občine Domžal mag. Renata Kosec.

V prelepi naravi pri vasici Turnše, daleč stran od mestnega vrveža, se te dni odvija zanimiv tematski tabor, ki je namenjen otrokom v starosti med 4 in 15 let. Letos se 46 udeležencev tabora spoznava s pisanimi baloni, ki jim je ravno ob našem današnjem obisku Mala Lu prikazovala, kaj vse lahko iz balonov narediš. Od živalic rož, metuljev … Za to, da v taboru teče, kot je treba, skrbi enajst vodnic in vodnikov. Popoldan pa so imeli predviden tudi prikaz pravega velikega toplozračnega balona z veliko košaro. Z njim pa ne bodo poleteli, kajti za to po besedah taborovodje rabijo kup papirjev in prijavo na sekretariat za zračni promet.

Taborovodja Luka Kotnik je za naš portal povedal, kako se imajo na taboru. Vsako jutro ob himni dvignejo slovensko zastavo, zvečer se zberejo ob tabornem ognju. V štirih dneh, kolikor taborjenje traja, počnejo marsikaj zanimivega, le dolgčas jim ni. Tako imajo voden igre, igrali so nogomet na velikem napihljivem igrišču, ki so ga polili z milnico. Si lahko mislite igranje nogometa na takšni podlagi. Igrajo košarko, izdelujejo vozle, pojejo in se zabavajo z različnimi igricami, ki pritegnejo otroke, v njih pa zelo radi sodelujejo in tekmujejo.

DCIM100GOPROGOPR6482.JPG

Mlade tabornike je prišla obiskat in pozdravit tudi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je z zanimanjem prisluhnila taborovodji Luki Kotniku o delu in igrah udeležencev tabora. Skupaj z njimi si je ogledala šotore, kako so pospravljeni, namlajšim pa je za vzorono urejen šotor podelila tudi nekaj nagrad. Seveda so nagrade dobili tudi vsi ostali udeleženci tabora.

»Ideja za taborjenje otrok se je pred 27. leti porodila v glavi prve taborovodje Katje Jeraj Kolenko. “Z željo, da bi otrokom iz vasi popestrila del počitnic, jih približala naravi in z njimi preživela nekaj zabavnih uric, je svoje taborniške veščine prenesla na nekaj somišljenikov, ki so ji z veseljem priskočili na pomoč”, pravijo v Turističnem rekreativnem društvu Turnše – Češenik. Z leti je taborjenje postajalo zanimivejše, vsako leto so jih čakali vodniki z novimi idejami in njihova taborniška družinica se je širila. Po 15 letih pa je Katja vajeti tabora predala mlajši generaciji. Tako sedaj vodniško ekipo oblikujejo sami mladi člani, kateri so se tudi sami prejšnja leta redno udeleževali taborjenja. Že nekaj let je taborovodja Luka Kotnik.

Letos so z razpisom privabili lepo druščino šestinštiridesetih otrok, ki so za naš portal povedali nekaj zanimivih prigod, ki so jih doživeli med taborom. Po taborjenju pa se večina že veseli čofotanja na morju, igranja na pesku ob obali in iskanje polžkov in školjk.

DCIM100GOPROGOPR6531.JPG

Da njihovi želodčki ne bodo ostali lačni, je seveda odlično poskrbljeno tudi za to. Po napornem dnevu pa se skupaj zberejo pri tabornem ognju in prepevajo taborniške pesmi. Kot se za prave tabornike spodobi, ponoči spijo v šotorih. Zato starši niso preveč zaželeni, da ne mešajo taborniški vsakdan. Edino, če je kriza, pridejo starši potolažit svojega tabornika.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi