V pravljični svet vstopili tudi na Trojanah

Križnikov pravljični festival letos tudi na novem prizorišču

Otroke in njihove starše je čakalo veliko dogodkov ter dobrih zgodb, izjemnih pripovedovalcev in prijetnih doživetij tudi na Trojanah, kjer je od letos novo prizorišče Križnikovega pravljičnega festivala, za kar je zaslužen Boštjan Gorenc Pižama. Križnikov pravljični festival že vrsto let poteka v Motniku, kjer se zberejo pripovedovalci zgodb in pravljic z vseh koncev in krajev. Križnikov festival poteka pod okriljem knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, Kulturnega društva Motnik ter pravljičark Irene Cerar in Ivanke Učakar.

Križnikov pravljični festival je v soboto, 4. septembra 2021, potekal na ploščadi pred gasilskim domom Trojane, pripravili pa so ga v sodelovanju s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik in Boštjanom Gorencem Pižamo. Vsi so si enotni in upajo, da se bo festivalsko prizorišče na Trojanah obdržalo tudi vnaprej.

Boštjan Gorenc Pižama, ki se je preselil v bližino dežele krofov, je s prijatelji pripravil izbor avtorskih pravljic, ki jih je napletal s pomočjo glasbenika Srečka Meha, mojstra violinskih strun, pojoče žage in še marsičesa. Duo Vroča župa, ki ga sestavljata pripovedovalec Rok Kosec ter klaviaturist in harmonikar Goran Završnik, pa sta prinesla kombinacijo svojih pripovedovalskih uspešnic in novih, še ne slišanih zgodb. Križnikovega pravljičnega festivala so se udeležili tudi mag. Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, ki je soorganizatorka Križnikovih dnevov v Motniku, mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica ter podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar.

Mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica je ob odprtju prvega Križnikovega pravljičnega festivala na območju občine Lukovica dejala, da je počaščena, da se je Boštjan Gorenc Pižama preselil v njihove kraje, saj je poznan po delu z otroci, še najbolj pa jo fascinira, da je bil pripravljen nekaj narediti za otroke v njihovem koncu. Tako so na Trojanah skupaj s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik pripravili prvi Križnikov pravljični festival. »S tem je tudi občina Lukovica vstopila v pravljični svet in zgodb, ki jih piše naše življenje. “Veseli me, da bomo danes slišali nekaj pravljic, ki jih je zbiral in zapisoval v narečju eden najpomembnejših zbiralcev ljudskega blaga iz devetnajstega stoletja, Gašper Križnik iz bližnjega Motnika. Tudi v naših krajih so nastajale zgodbe, ki povezujejo ljudi in kraje. Predstavljajo delčke naše kulturne dediščine, ki je zelo bogata in je zgodovinska za ohranjanje naše identitete. Slovensko podeželje ima pri tem pomembno vlogo. Prepoznava vrednost ljudske dediščine in jo neguje za prihodnje rodove,” je poudarila županja.

Mag. Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik je v nagovoru povedala, da je bil Križnikov pravljični festival prvi pripovedovalski festival na Kamniškem in prvi, na katerem se pripovedujejo pravljice Gašperja Križnika: “Poslanstvo Križnikovega pravljičnega festivala Jenkret je biv … je ohranjanje ljudskega izročila, spomina na Gašperja Križnika, ki velja za enega najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pripovedi iz 19. stoletja in spodbujanje različnih načinov pripovedovanja zgodb. Slednje ima svojevrsten čar, saj tako odrasle kot otroke hitro potegne v svet domišljije in hkrati skrivnostno odkriva življenjske resnice, ki so prehajale iz roda v rod. Poleg pravljic se na festivalu zvrstijo tudi drugi kulturni dogodki, ki privabljajo ljubitelje pravljic in pripovedništva ter vsega lepega iz Tuhinjske doline pa tudi od drugod. Tako se promovirajo Križnikove pravljice in njegov rojstni kraj, hkrati pa se povezuje tudi lokalna skupnost. Festival je tudi priložnost za kvalitetno preživljanje prostega časa v naravi in opozarja na možnost povezanosti kulture, kulturne dediščine in turizma.“

Prvi Križnikov pravljični festival na Trojanah je lepo uspel, saj si ga je ogledala množica otrok in staršev, organizatorji pa se zahvaljujejo PGD Trojane, ki je ravno včeraj praznoval 110 let gasilskega društva, za prostor ter za varovano območje na njihovi ploščadi pred gasilskim domom. Sedaj je na organizatorjih, da izpeljejo nadaljevanje Križnikovega pravljičnega festival na Trojanah, v želji, da bo prerasel v tradicionalnega. Velik obisk festivala in dolg aplavz najmlajših, je potrdil ves trud organizatorjev in s tem dal vedeti, da gredo v pravo smer.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi