V Krašnji uspešno pregnali zimo

Vprašanje je sicer za koliko časa, saj nam še vedno lahko pokaže svoje zobe, ampak na pustni torek je sonce nič kaj sramežljivo pogledalo na pustno povorko, ki se je vila po Krašnji. Točno ob 9. uri in 13 minut, ko so se zbranim maškaram pridružili še najmlajši iz vrtca je pustna povorka krenila po znani poti do začetka Krašnje iz smeri Lukovice in nazaj.

Če smo mislili, da bo vse potekalo v ustaljenem redu smo se motili, saj ni bilo niti učiteljic, učiteljev ne vzgojiteljic in varuhinj, ampak so učence in vrtčevske otroke spremljale Miki miške, kavbojke, navadne miške, pande in še drugi znani liki. A tudi v pustno povorko niso prišli otroci iz vrtca in učenci in učenke podružnične šole v Krašnji, ampak kavboji, dojenčki, čarovnice, vile, snežni levi, kraljične, sneguljčice, gasilci za požarno varnost je pač treba poskrbeti in policisti, ki so skrbeli za red in mir. No, še veliko drugih likov je tokrat preganjalo zimo in to uspešno.

Ob tem velja omeniti, da so se pustnim šemam pridružile še odrasle pustne maske in da si je tokratno pustno povorko ob poti ogledalo veliko občanov in občank. In ker je v navadi, da se pustnim šemam tudi kaj da, če ravno ne zapojejo ubrano, so mnogi opazovalci povorke imeli dar v obliki sladkih dobrot pripravljen. Po naporni hoji in preganjanju zime so si vsi prislužili nagrado v obliki okrepčila. Krof je najbolj značilen za pustni čas, čeravno ga na Trojanah dobimo tudi poleti, a tako slasten kot je na pusta je le ta dan. Zato so pustni krofi kaj hitro izginili v trebuščke in od pustne povorke so tako ostali le še kostumi in lepi spomini, vsaj do prihodnjega pusta.

Avtor: Drago Juteršek; Foto: Drago Juteršek

Tagi