V Knjižnici Domžale uspešno zaključili bralno spodbujevalni projekt – Pravljični palček

V Knjižnici Domžale smo kljub posebnim razmeram v času epidemije uspešno zaključili bralno spodbujevalni projekt – Pravljični palček, ki ga organiziramo v sodelovanju z vrtci in prvimi razredi, ki delujejo na območju občin Domžale, Mengeš, Moravče, Trzin, Lukovica in posamezniki.

Letošnje šolsko leto je pri projektu sodelovalo 1546 otrok in njihovih mentorjev.

Zavedamo se vloge zgodnjega branja. Glavni namen je spodbujanje staršev, da bi brali svojim otrokom. Projekt spodbuja interes za knjigo in knjižnico, pomaga pri širjenju bralne kulture. Branje ima velik čustven, socialen in intelektualen pomen za razvoj otroka. Vpliva na njegov jezikovni razvoj, razvoj mišljenja, na kasnejše bralne navade …

Otroci vsako leto ob poslušanju pravljic in pesmic izdelajo zanimive likovne izdelke, ki si jih lahko ogledate v knjižnici na razstavnih panojih. Pripravili smo tudi e-razstavo, ki je na ogled na naši spletni strani.

Pravljičnega palčka smo zaključili v okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom. Vsaka sodelujoča skupina je prejela paket, ki je vseboval bralna priznanja za otroke, potrdilo o sodelovanju za mentorje in balone. Založba Miš – organizatorica mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom, pa je podarila dve slikanici Tatjane Pregl Kobe Mišja abeceda, eno za skupino in eno za mentorice.

Zaradi izjemnih okoliščin so zaključke pripravili v vrtcih in šolah, knjižnica pa je skupaj z založbo Miš pripravila video posnetek s pozdravom iz knjižnice, povabilom k ustvarjanju po slikanici in vabilom k obisku knjižnice v poletnem času.

Vsem otrokom iskreno čestitamo, zahvaljujemo pa se tudi vsem staršem, starim staršem, vzgojiteljicam, učiteljicam …, ki so sodelovali pri projektu.

Lep pravljični pozdrav in nasvidenje jeseni.

Nives Podmiljšak

Lidija Smerkolj Turšič

 

Komentarji uporabnikov
Tagi