V Domžalah je otroke razveselil sveti Miklavž

Še preden se bo petega decembra zvečer sveti Miklavž s svojim spremstvom podal od vrat do vrat, se je ustavil v Češminovem parku in na tržnem prostoru v Domžalah, kjer je razveselil otroke. Videti v živo Miklavža namreč ni kar tako. Otroke vedno obišče ponoči, ko že ti spijo in takrat ga ni mogoče videti.

No, to priložnost so imeli otroci danes dopoldan v Češminovem parku ter na tržnem prostoru v Domžalah, kjer jih je obiskal dobri sveti mož Miklavž s svojim spremstvom, tja pa se je pripeljal s kočijo. Parkeljni so se držali bolj v ozadju, da ne bi preveč preplašili otroke, Miklavž pa je vsem zbranim podelil sladke in tudi zdrave dobrote ter jim obljubil, da jih v nedeljo ponoči vsekakor obišče. Nekateri najbolj korajžni malčki pa so se opogumili in tudi fotografirali s parkeljni in seveda tudi s svetim Miklavžem in angelčki.

Za organizacijo in izvedbo domžalskega miklavževanja sta poskrbela Občina Domžale in Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan.

God sv. Nikolaja ali Miklavža, enega izmed najbolj priljubljenih svetnikov, s katerim je povezano tradicionalno obdarovanje otrok, praznujemo 6. decembra. Izročilo obdarovanja otrok sega v 19. stoletje, od takrat se je skoraj po vseh slovenskih pokrajinah razširilo miklavževanje – obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu. Po legendi namreč ta svetnik na predvečer svojega godu s spremstvom (angeli in parkeljni) hodi od hiše do hiše in pridnim otrokom prinaša darila, porednim pa šibe. Njegov godovni dan je ponekod še posebej namenjen krščanski dobrodelnosti. Za svojega zavetnika ga častijo mornarji, brodarji in splavarji. Prve cerkve njemu v čast so postavljali ob vodah. Ljubljanska stolnica, ki je posvečena sv. Nikolaju, je bila prvotno cerkev ljubljanskih ribičev in čolnarjev. Na Slovenskem je temu priljubljenemu svetniku posvečenih največje število cerkva – okoli 200. Po mnogih cerkvah so naslikani prizori iz legende o njegovem življenju. Ime Nikolaj je povsod, posebno pa v Rusiji, zelo pogosto, pri nas so poleg Nikolaja in Miklavža znane še druge oblike: Niko, Niki, Miko, Mikec, Milček – Nikolaja, Nika in Nikica.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi