Uršin dopoldanski Živ Žav v enoti Mavrica

Tradicionalno jesensko druženje Vrtca Urša je bilo dolga leta v popoldanskem času – zbrale so se družine, otroci, strokovni delavci, kuharji in kuharice ter hišniki in skupaj smo uživali v jesenskih dobrotah, športnih igrah, se sladkali s palačinkami in jabolčnim zavitkom, se preizkusili v likovnih delavnicah, pekli kostanj, prepevali, plesali … Zadnji dve leti smo popoldansko druženje prenesli v dopoldanski čas zaradi vseh ukrepov.

A to ne pomeni, da smo se odrekli direndaju in otroškemu smehu, dogodivščinam. Na pomoč so nam priskočili starši, ki so prinesli zares veliko kostanja in smo jim zelo hvaležni za odziv. S peko kostanja je pričel naš hišnik že takoj po zajtrku. Kar hitro je zadišalo po njem, medtem pa so se male glavice že ogrevale z različnimi dejavnostmi.

V enoti Mavrica je dopoldanski živ žav sicer zmotil dež, a nič zato. Vse načrtovane dejavnosti smo prenesli v notranje prostore. Najmlajši so prisluhnili bibariji Miška kostanj kuhala in naredili ropotulje, malce večji pa so uživali v pravem kostanjčkovem poligonu ter polagali kostanje po vzorcu. Vsi pa so se na kocu posladkali s sladkim pečenim kostanjem.

Malce večji otroci pa so imeli pred seboj težje izzive. V večnamenskem prostoru so najprej prisluhnili zankam in ugankam, nato pa se je začel odvijati pravi spektakel – prenašanje kostanja na žlici iz ene na drugo stran. Navijaško vzdušje je poskrbelo, da so se nam verjetno smejale tudi vse dežne kapljice, ki so padale na streho. V eni izmed igralnic je potekala likovna delavnica, kjer so se otroci preizkusili v rokovanju s škarjami in skušali iz različnih delov sestaviti nasmejanega ježka, v drugi igralnici so se odvijale prave miselne naloge za bistre glave, medtem, ko so se v zadnji igralnici otroci sladkali s pečenim kostanjem, prisluhnili in plesali ob glasbi ter se igrali po njihovih željah.

Po dobri uri in pol so se prvi otroci utrudili in se pripravili na kosilo in zaslužen počitek, pa tudi ostali otroci so pospravili stvari in igralnice in dopoldanski živ žav smo zaključili s plesom in dobro voljo.

Suha usta smo osvežili z domačim zeliščnim čajem obogatenim z medom in limeto. Zelišča so otroci nabrali na vrtčevskem eko vrtičku, ga skupaj z vzgojiteljico posušili in nastal je najbolj zdravilen čaj daleč naokoli.

A to še ni vse – da je »dobra volja najbolja« ve Kekec, ve pa tudi sonce nad enoto Mavrica, ki je poskrbelo ob zaključku našega Živ žava s toplimi žarki in nas zazibalo v sladek popoldanski počitek.

V upanju, da se morda naslednje leto vidimo vsi – združeni, ob čudovitem jesenskem dnevu, vam kličemo in mahamo v pozdrav.

Zapisala: Andreja Ropotar Jagodic, vodja enote Mavrica

Tagi