Učenci OŠ Roje na kuharskem tekmovanju za redne šole dobili zlato priznanje in nagrado za 3. mesto v državi

V prvih treh mesecih šolskega leta je na OŠ Roje večkrat na teden omamno dišalo po ohrovtovi mineštri in pirinih palačinkah. Le zakaj? Učenci so se pripravljali na kuharsko tekmovanje Zlata kuhalnica, učitelji pa so okušali jed in podajali predloge za izboljšave.

Učenci so kuharsko tekmovanje že komaj čakali in mentorici so neprestano spraševali, če je že prispel mail z navodili, za letošnje kuhanje. Ko so izvedeli, da moramo pripraviti mineštro, niso bili najbolj navdušeni. Edini fant v skupini samih deklet, ki je vedno poskrbel za smeh v skupini, si je ob besedi mineštra nadel čudne obrazne mimike, ki so nakazovale, da mu sledeče ne diši ravno najbolje.

Tako pred učenci, kot tudi pred mentoricama je bil velik izziv. Ravno zato, ker učenci ne marajo minešter, smo imeli težko nalogo, da pripravimo odlično mineštro, ki jo lahko ponudimo tudi tistim, ki jim ne dišijo jedi na žlico. Dodaten izziv pa je predstavljalo tudi navodilo, da mora imeti jed pridih goriško posoškega območja. Prebrali smo nekaj receptov goriško posoške tradicije in izbrali živila, ki jih v krajih na posoškem in goriškem največ uporabljajo.

Kar nekajkrat smo poskušali in kombinirali različna živila. Nasekljali meso in zelenjavo, vse skupaj vrgli v lonec in začinili. Dobili smo čisto navadno gosto juho, ki se nam ni zdela nič posebnega. Potem pa smo se končno domislili, da bi lahko mineštro razstavili na posamezne komponente, vsako posebej dodelali, servirali, na koncu pa jo lahko zmešamo ali pa uživamo vsako stvar posebej. Tako smo dobili več zagona, dodali smo še nekaj svežih začimb, sira in slanine. Učenke so se poigrale s serviranjem in nastala je prava mojstrovina, ki smo jo poimenovali razstavljena mineštra. Vedno, ko smo v šoli pripravljali mineštro, smo imeli veliko občudovalcev in obiskovalcev, čeprav nekateri niso bili navdušeni nad njeno zeleno barvo, so bili presenečeni nad okusom. Okusi so se prav lepo dopolnjevali in mineštro naredili za pravi kulinarični užitek.

Pripraviti smo morali tudi pirine palačinke, nad to idejo so bili učenci zelo navdušeni. Z učenkami smo že v prvem poskusu pripravili popolno maso in spekli odlične palačinke. Nekaj več preglavic nam je povzročal nadev, vendar smo na šolskem vrtu hitro zagledali figo, ki je ravno zorela in je v omaki iz rdečega vina odlično dopolnila skuto. Učenke so se spet poigrale z dekoracijo, učenec pa je bil barman in je poskrbel za recepturo osvežilnega napitka.

Že tekom priprave receptov in okušanja jedi, so se naloge v skupini med učence razdelile kar same od sebe. Učenec, ki zelo rad govori, je bil soglasno določen za predstavitev jedi in pripravo napitka, hkrati pa se zelo dobro znajde v kuhinji, zato je lahko priskočil na pomoč na vseh področjih. Ena od učenk je bila naša mojstrica palačink, dekoracije in je imela izostren okus in mero za dodajanje začimb, s čimer je pomagala pri pripravi mineštre. Preostali dve učenki pa sta bili hitri in natančni pri rezanju zelenjave, kar je odlično za pripravo razstavljene mineštre. Odlično sta še znašli tudi pri pripravi in serviranju krožnika. Z učenci smo se res skrbno in zavzeto pripravljali na tekmovanje, saj smo na tekmovanju tekmovali z rednimi šolami, naša šola je bila edina predstavnica šol za otroke s posebnimi potrebami. Na šoli se zavzemamo za inkluzijo in čim bolj enakovredne možnosti naših učencev, zato tudi nam učiteljem takšne možnosti in tekmovanja predstavljajo velik izziv, hkrati na so nam v veselje in zadovoljstvo, saj lahko v praksi dokazujemo, da imajo naši učenci številna močna področja, sposobnosti in talente, samo pravo spodbudo, usmeritev in strokovno vodenje potrebujejo.

Z učenci smo se torej, 28. 9. 2023, udeležili Regijskega tekmovanja, ki je potekalo na Srednji šoli za gastronomijo in turizem v Ljubljani. Tekmovali smo proti 11 drugim rednim osnovnim šolam in na naše veliko presenečenje že na regijskem tekmovanju dobili zlato priznanje in vstopnico za državno tekmovanje. Vsi smo bili zelo navdušeni, zlato priznanje in prvo mesto na regijskem tekmovanju v kategoriji rednih šol je bil za nas res velik dosežek. Vzeli smo si nekaj dni premora, potem pa smo lonce spet postavili na štedilnik in zavihteli kuhalnice.  Dne 14. 11. 2023, smo se udeležili državnega tekmovanja, ki je potekalo v Novi Gorici, v hotelu Perla. Trema je bila pred strokovno žirijo iz znanih restavracij in v okolju hotela še kako prisotna. Učenci so v 50 minutah, ki so jih imeli na voljo skuhali odlično mineštro in spekli palačinke. Jed so predstavili ob razstavni mizi, potem pa je sledilo dolgo čakanje na razglasitev rezultatov. Povezovalka programa je takoj povedala, da bodo podelili samo srebrna in zlata priznanja ter nagrade za prve tri najboljše skupine. Na državnem tekmovanju nas je tekmovalo 10 ekip in razglasitev so začeli pri repu. Našteli so že sedem osnovnih šol in naše še vedno ni bilo med njimi, slednje je pomenilo, da dobimo nagrado za najboljše tri šole. Naslednji na vrsti smo bili mi, dobili smo bronasto zlato kuhalnico za 3. mesto na državnem tekmovanju in zlato priznanje.

Učenci in mentorice smo ponosne na ta velik dosežek. Najboljše tri ekipe je znani slovenski chef Uroš Štefelin povabil na kuharsko delavnico v svojo restavracijo Hiša Linhart v Radovljici, kjer bodo dobili še eno novo izkušnjo in izboljšali svoje kuharske sposobnosti, naučili pa jih bo tudi, kako kuhati iz lokalnih sestavin in kako prav nič ne zavržti. Komaj čakamo, da se kaj novega naučimo še od znanega kuharja.

Avtorica: Katja Strajnar; Foto: OŠ Roje

Tagi