Tudi v enoti Gaj Vrtca Domžale obeležili tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 17. novembra 2023 je odmeval veseli otroški živ žav v Vrtcu Domžale, enoti Gaj v Preserjah pri Radomljah. Obeležili so namreč že 13. tradicionalni slovenski zajtrk. Vrtčevski otroci z vzgojiteljicami so se zelo razveselili obiska Viktorja Svetlina, čebelarja iz Čebelarske družine Vir. Letošnja tema slovenskega zajtrka je bil Kruh za zajtrk – super dan.

Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato je temu žitu namenjena večja pozornost. Na tradicionalni zajtrk so se že otroci in vzgojiteljice pripravljali že pred tem, saj so likovno ustvarjali, izdelovali plakate, spoznavali vlogo in pomen čebel in še marsikaj, kar je povezano z slovenskim zdravim zajtrkom.

Po tradicionalnem slovenskem zajtrku, ko so se otroci okrepčali, jih je obiskal čebelar Čebelarske družine Vir Viktor Svetlin. Predstavil jim je pomen čebel in delo čebelarjev. S seboj je prinesel veliko rekvizitov, s katerimi so si otroci in tudi vzgojiteljice lažje predstavljali delo čebelarja: zaščitno obleko, panj, satnice, vosek, med, puhalnik dima …  Otroci so si nadeli čebelarska oblačila, puhali so dim iz puhalnika, ogledali so si satovje, kar je bilo še posebej zanimivo. Čebelar Viktor Svetlin pa jim je povedal kar nekaj zgodb o delu s čebelami. Celotno druženje je potekalo v sproščenem in prijetnem vzdušju. Upajmo, da bodo v vrtcih in tudi šolah še naprej omenjali takšne in podobne projekte, ki puščajo dolgotrajne pozitivne sledi – da bi zajtrkovali hrano iz lokalnega okolja, da se bo v šolah in vrtcih več govorilo o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Viktor Svetlin

Tagi