Tradicionalni slovenski zajtrk v Vrtcu Urša

ZAJTRK (Anja Herakovič Maček)

Danes je poseben dan,
vstane naj kdor ni zaspan.

Kruh na mizi že diši,
maslo pa se kar topi.

Jabolko iz sadovnjaka,
v lončku vroče mleko čaka.

Z žličke kane sladki med –
slovenski zajtrk tu je spet.

Deklamacija Zajtrk je v petek, 17. novembra 2023, odmevala v enoti Pikapolonica v Dobu. Obeležili smo že 13. tradicionalni slovenski zajtrk. Zelo smo se razveselili obiska gospe županje Renate Kosec, Nine Rozman, ravnateljice vrtca Urša Martine Pančur ter obeh pomočnic ravnateljice Urške Javoršek in Nuške Rožič. Vzgojiteljice smo za otroke pripravile lutkovno igrico in jih nagovorile z uganko o kruhu. Letošnja tema slovenskega zajtrka je namreč Kruh za zajtrk – super dan. Na zajtrk smo se že prehodno pripravljali: pekli smo kruh, likovno ustvarjali, izdelovali plakate, ogledali smo si čebelnjak, spoznali vlogo in pomen čebel in pekli medenjake. Otroci so si sami izdelali pogrinjke, na katere smo jim vzgojiteljice s pomočjo naše kuharice postregle zajtrk.

Po zajtrku, ko smo se okrepčali, pa sta nas obiskala čebelarja društva Krtina – Dob, ga. Majda Koderman in g. Milan Burja. Predstavila sta nam pomen čebel in delo čebelarjev. S seboj sta prinesla veliko rekvizitov, s katerimi smo si lažje predstavljali njihovo delo: zaščitno obleko, panj, satnice, vosek, med. Slednjega smo tudi dobili v dar, za kar smo zelo hvaležni. Z njim se bomo posladkali naslednji teden.

Celotno druženje je potekalo v sproščenem in prijetnem vzdušju. Hvala vsem, ki ste sodelovali z nami in nam polepšali tradicionalni slovenski zajtrk. Ostal nam bo v lepem spominu.

Strokovne delavke enote Pikapolonica

Tagi