Tradicionalni obisk tabornikov v Stavči vasi

V sredo 14. julija so župan Občine Domžale, Toni Dragar in ekipa predstavnikov Občinskega štaba za civilno zaščito obiskali domžalske tabornike iz Roda skalnih taborov na njihovem poletnem taborjenju v Stavči vasi blizu kraja Žužemberk. Prvih deset dni je tabor namenjen starejšim tabornikom, med 6. in 9. razredom, trenutno jih je tam nekaj čez 70, za njih pa skrbi 26 vodnikov. V naslednjem terminu, ki bo trajal 8 dni, se bo tabora udeležilo več kot 100 otrok med 1. in 5. razredom. Starešina tabora Nejc Babnik in njegovi pomočniki so županu in ekipi razkazali tabor in predstavili aktivnosti, ki potekajo.

Estetsko urejen tabor vključuje vse, kar otroci potrebujejo. Odmik od mesta, neokrnjeno naravo, vodniki skrbijo za otroke, jim pripravljajo hrano in jih tudi potolažijo, če kdaj preveč pogrešajo dom. Vse stvari imajo svoje mesto, otroci morajo skrbeti za red in čistočo, uporaba elektronskih naprav je prepovedana. Na ta način želijo vodniki otrokom približati naravo in zdrav način življenja. Sredi tabora je postavljena taborniška zastava, ki jo morajo seveda skrbno varovati, pod njo pa gori veči ogenj. Za stražo dan in noč skrbijo taborniki sami. V bližini glavnega šotora visi dnevni red, naloge dežurnega voda, jedilnik in tabela o ocenjevanju šotorov.

Mladi taborniki vsakodnevno telovadijo, raziskujejo bližnji gozd, se vozijo s kanuji ali pa se kopajo v Krki. Ena izmed lepših dogodivščin je zagotovo spanje pod milim nebom. Na dan obiska, pa smo otroke zmotili med izdelovanjem katapultov. Sledila je tudi tekma med vodi.

Župan je bil vesel, da so vodniki pripravljeni toliko svojega časa posvetiti taboru in se tako aktivno ukvarjati z otroki, se zahvalil za gostoljubje in obljubil, da se naslednje leto ponovno srečajo.

Občina Domžale, Urad župana; Foto: Vido Repanšek

Tagi