Svetovni dan otroka: »Vključite me, sem ključ do rešitve«

Na današnji dan obeležujemo Svetovni dan otroka. To je torej dan, ko še posebej pozorno razmišljamo o otrokovih pravicah in jih postavimo v ospredje; damo jim vedeti, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan.

V Sloveniji je na tem področju pomemben zagovornik otrokovih pravic UNICEF Slovenije, ki spremlja položaj in blaginjo otrok, prav tako pa spodbuja tudi uresničevanje otrokovih pravic na podlagi Konvencije o otrokovih pravicah. Pod okriljem imajo tudi projekt »Otrokom prijazna Unicefova mesta«.

Tudi naša občina je leta 2009 postala otrokom prijazna občina, večinoma pa koordinacijo na tem področju prevzema Center za mlade Domžale, ki svoje delo opravlja odlično.

Pravice otrok so pomembne, njihovo mnenje spoštujemo in želimo, da so v svojih željah jasni.  Trudimo se tudi, da ustvarjamo površine in objekte za otroke, jih obnavljamo in načrtujemo nove. V prihodnosti imamo v planu večji projekt, ki bo pripomogel v večji vključenosti otrok in mladih v naši občini, ker si želimo njihove mladostne igrivosti, energije in idej.

Zavedamo se, da je letošnje leto za otroke še posebej težko. Prikrajšani so za marsikatero izkušnjo in doživetje. Zaradi stisk, ki jih lahko doživljajo je pomembno, da poslušamo njihove želje in se z njimi pogovarjamo, slišimo njihov glas.

Marsikdo te podpore žal nima in tako kot »Otrokom prijazno mesto« po Domžalah omogočamo 16 varnih točk (knjižnica Domžale, CZM Domžale, ZD Domžale, Policijska postaja Domžale; vse ostale enote pa lahko najdete na spletni strani www.czm-domzale.si), kamor se otroci lahko zatečete, ko se znajdete v težavah. Trenutno so nekatere izmed omenjenih točk zaprte, vendar pa je na voljo veliko organizacij, kjer bodo tvojim težavam zagotovo prisluhnili:

  • TOM telefon: 116 111 (vsak dan od 12. do 20. ure)
  • SOS telefon: 080 11 55 (vsak delovnik od 12.00 do 16.00, 19.00do 22.00 ure, sobote, nedelje in praznike pa med 18.00 in 22.00 uro)
  • UNICEF Slovenija: 031 510 200 (Vsak dan med 9.00 in 17.00 uro)

Na pozabimo torej na naše otroke, so KLJUČ do rešitev in sprememb.
#zavsakegaotrokagre

Avtor: Občina Domžale; Foto: Arhiv Občine Domžale, 2018

Komentarji uporabnikov
Tagi