Sveti Miklavž s spremstvom obiskal domžalski tržni prostor

Še preden se bo petega decembra zvečer sveti Miklavž s svojim spremstvom podal od vrat do vrat, se je ustavil na tržnem prostoru v Domžalah, kjer je razveselil majhne in velike otroke. Videti v živo Miklavža namreč ni kar tako. Otroke vedno obišče ponoči, ko že ti spijo in takrat ga ni mogoče videti. Obenem je na tržnem prostoru potekal tudi Miklavžev sejem.

Priložnost videti svetega Miklavža v živo, so imeli otroci danes dopoldan na tržnem prostoru v Domžalah, kjer jih je dobri mož obiskal s svojim spremstvom, v katerem so bili angeli in parkeljni. Miklavž je z angeli otrokom delil sladke in tudi zdrave dobrote ter jim obljubil, da jih v ponedeljek, 5. decembra 2022, ob 17. uri obišče v Športni dvorani Domžale.

Nekateri najbolj korajžni malčki so se opogumili in tudi fotografirali s parkeljni ter seveda tudi s svetim Miklavžem in angelčki. Na poti iz tržnega prostora se je Miklavž z spremstvom ustavil tudi pri stojnici, kjer so bili prisotni člani Liste Renate Kosec z novoizvoljeno županjo Občine Domžale mag. Renato Kosec in sicer za namenom, da se Domžalkam in Domžalcem zahvalijo za izvolitev na nedavnih lokalnih volitvah. Za organizacijo in izvedbo miklavževanja na domžalskem tržnem prostoru sta poskrbela Občina Domžale in Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan.

God sv. Nikolaja ali Miklavža, enega izmed najbolj priljubljenih svetnikov, s katerim je povezano tradicionalno obdarovanje otrok, praznujemo 6. decembra. Izročilo obdarovanja otrok sega v 19. stoletje, od takrat se je skoraj po vseh slovenskih pokrajinah razširilo miklavževanje – obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu. Po legendi namreč ta svetnik na predvečer svojega godu s spremstvom (angeli in parkeljni) hodi od hiše do hiše in pridnim otrokom prinaša darila, porednim pa šibe. Njegov godovni dan je ponekod še posebej namenjen krščanski dobrodelnosti. Za svojega zavetnika ga častijo mornarji, brodarji in splavarji. Prve cerkve njemu v čast so postavljali ob vodah. Ljubljanska stolnica, ki je posvečena sv. Nikolaju, je bila prvotno cerkev ljubljanskih ribičev in čolnarjev. Na Slovenskem je temu priljubljenemu svetniku posvečenih največje število cerkva – okoli 200. Po mnogih cerkvah so naslikani prizori iz legende o njegovem življenju. Ime Nikolaj je povsod, posebno pa v Rusiji, zelo pogosto, pri nas so poleg Nikolaja in Miklavža znane še druge oblike: Niko, Niki, Miko, Mikec, Milček – Nikolaja, Nika in Nikica.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi