Slovenski tradicionalni zajtrk v oddelku Slončki, 1. starostno obdobje

Danes je bil za nas zelo poseben dan, saj se je odvil Slovenski tradicionalni zajtrk 2021 s podnaslovom »Zajtrk s sadjem – super dan«. To ni bil navaden zajtrk, saj smo se nanj pripravljali skozi celotni teden. Otrokom smo ponujali dejavnosti z vseh področji kurikuluma za vrtce in jim pripravljali pestre vsebine, ki so jih napeljevale na slavnostni zaključek.

Jutra smo začenjali s pogovori o najrazličnejšem sadju, ki ga pridelajo kmetje v Sloveniji, prebirali smo zgodbe, ogledovali kartonke, poslušali pesmi in na koncu okušali prava jabolka, hruške in suho sadje, ki so nam ga ob zajtrku vsak dan zvesto pripravljale naše zlate kuharice. Ugotavljali smo, da sadje za svojo rast potrebuje čebele, kar smo si ogledali v kratkem dokumentarnem filmu preko diaprojekcije na platnu, kasneje pa okušali tudi pravi med slovenskih čebelarjev.

V prvem starostnem obdobju je zelo pomembno, da otroci občutijo svet v realnem okolju. Potipajo sadje, ga okusijo, ogledujejo realne posnetke življenjskih okolji žuželk in živali ter se o njih pogovarjajo v mejah svojih jezikovnih zmožnostih. Šele, ko dobijo ta vpogled, lahko likovno poustvarjajo. Tako so odtiskovali jabolka na vnaprej pripravljeno podlago in ustvarjali čebelo, Kranjsko sivko s pomočjo mečkalnice za krompir, ter nato nanjo nalepili krila in jo poslikali s sivo tempero.

Ob pestrih celotedenskih vsebinah je danes otroke pričakal slavnostni pogrinjek s čebelicami in glasbena spremljava, zvočni posnetek legendarne skladbe Lojzeta Slaka, Čebelar. Vzgojiteljice smo otrokom razdelile domač kruh z maslom in medom, postregle s skodelico toplega slovenskega mleka in narezale domača jabolka. Bil je pravi tradicionalni dan in prav je, da negujemo tradicijo že v najzgodnejšem obdobju otrokovega življenja.

Avtor: Saša Križman in Tanja Pančur, Vrtec Urša, enota Češmin, oddelek Slončki (2-3 leta); Foto: Vrtec Urša, enota Češmin

Tagi