Rolanje kot zabava in rekreacija

Rolanje je šport, ki ga običajno povezujemo z mladostniško zabavo. Gre za odličen način ohranjanje fizičnega zdravja in hkrati prinaša številne druge koristi. Ponuja nam popolno kombinacijo zabave, gibanja na prostem in krepitev mišic. Poleg fizičnih koristi, ki jih prinaša, je tudi odličen način za učenje novih spretnosti in vzpostavljanje trajnih navad za ohranjanje zdravega življenjskega sloga.

Eden od najbolj opaznih učinkov rolanja je izboljšanje kardiovaskularnega sistema. Med vožnjo se srčni utrip poveča, kar pospeši prekrvavitev, izboljšuje srčno-žilni sistem ter prispeva k razvoju vzdržljivosti. Poleg tega aktivno sodelujejo mišice nog, hrbta in trebušne mišice. Rolanje je tudi odlična vadba za izboljšanje ravnotežja in koordinacije.

V ŠAD Mavrica smo mnenja, da je pomembno, da se otroci že v zgodnjih letih začnejo učiti rolanja, saj vsako leto učenje postaja za posameznika vse težje. Začetek učenja rolanja je lahko izziv, vendar prinaša številne koristi. Vključevanje otrok v svet rolanja že v zgodnjem otroštvu prinaša obsežne koristi. Ko otroci osvajajo veščine rolanja, se razvijajo v številnih ključnih področjih. Razvoj motoričnih spretnosti, ki je neposredno povezan z rolanjem, predstavlja temelj za uspešno obvladovanje drugih športnih aktivnosti in splošno fizično uspešnost v življenju.

 

Otroci, ki se učijo rolanja, pridobivajo tudi na samozavesti. Vsak premik, vsak premik lastnih meja jim daje občutek dosežka. Poleg tega se otroke spodbuja k aktivnemu življenjskemu slogu. Rolanje jim predstavlja izjemno zabavno obliko vadbe, ki lahko pozitivno oblikuje njihov odnos do gibanja in športa.

Učenje rolanja pri otrocih predstavlja celosten pristop k njihovemu razvoju, ki zajema telesno, čustveno, socialno ter kognitivno sfero. Ta raznolikost koristi otrokom v njihovem odraščanju, krepitvi njihove samozavesti, vpliva pa tudi na njihovo fizično pripravljenost, ki je ključnega pomena za zdrav življenjski slog in dobro počutje.

Avtor: Pika Potočnik, vodja vadb, Foto: ŠAD Mavrica

 

Tagi