Prešernov dan v Knjižnici Domžale

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik. Praznujemo ga 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Slovenija je ena izmed redkih, morda celo edina država na svetu, ki ima na dan kulture državni praznik, torej dela prost dan. Predvsem po zaslugi kulture in skupnega jezika smo se Slovenci izoblikovali in obstali kot narod, zato ima kultura v Sloveniji poseben zgodovinski in družbeni pomen.

V knjižnicah, ki predstavljajo nenadomestljivo kulturno, izobraževalno in lokalno stičišče, se pomena kulture, jezika in literature še posebej zavedamo.

V dneh pred 8. februarjem smo v Knjižnici Domžale za obiskovalce pripravili vrsto dogodkov in dejavnosti.

Miselne igre za starejše, imenovane MISELNI OREHI, so zabavne aktivnosti za spodbujanje uma. V Knjižnici Domžale in krajevnih knjižnicah najdete premetanke, skrivanke, labirinte in pobarvanke. Rešene miselne naloge oddajte v knjižnici in izberite simbolično nagrado. Spodaj priloženi MISELNI OREHI so pripravljeni za printanje in izpolnjevanje.

Pripravili smo nagradno ANKETO, s katero bi radi pridobili dragocena mnenja uporabnikov knjižničnih storitev. Za izpolnjeno anketo si lahko v knjižnici izberete simbolično nagrado, lahko pa se odločite za izpolnjevanje spletne ankete.

V BUKVARNI, ki stoji ob izposojevalnem pultu, boste našli naše odpisano in podarjeno gradivo. Izbrano gradivo lahko brezplačno odnesete domov.

Za najmlajše obiskovalce smo pripravili KRIŽ KRAŽ. To je kviz meseca v treh različicah: za otroke stare od 3 do 5 let, za otroke stare od 6 do 9 let in za otroke starejše od 10 let. Rešen kviz oddajte v knjižnici in izberite simbolično nagrado. Spodaj priloženi KRIŽ KRAŽI so pripravljeni za printanje in izpolnjevanje.

V Krajevni knjižnici Daneta Zajca je na ogled razstava nagrajenih izdelkov učencev Osnovne šole Jurija Vege Moravče z naslovom PREŠERNOVO PERO Z ELO PEROCI, v Krajevni knjižnici dr. Jakoba Zupana Šentvid pa so v vitrini v preddverju RAZSTAVLJENE KNJIGE na temo slovenskega kulturnega praznika.

8. februarja v Knjižnici Domžale začenjamo nagradni literarni natečaj POEZIJA ZDRAVI. Vse starejše od 18 let, ki radi pišete in pesnite, vabimo k ustvarjanju verzov, ki nam bodo polepšali vsak dan. Verze bomo zbirali od 8. februarja do 3. marca 2023, več o natečaju pa lahko preberete tukaj.

Vabimo vas, da se nam pridružite pri praznovanju. Za odrasle imamo pripravljeno nagradno igro Ali veste. Zaprintanje ter izpolnjevanje je dostopna tukaj.

Knjižnica Domžale; Foto: Knjižnica Domžale

 

Tagi