Preganjanje zime v enoti Palček

Vrtec Domžale

Pust je tradicionalni običaj, ki izvira iz starih poganskih navad, ko so naši predniki odganjali zimo in vabili pomlad. V teh časih pa je tudi priložnost za druženje, ustvarjalnost in skupno zabavo. Odrasli in otroci lahko izražajo svojo domišljijo skozi različne like, maske in pisane kostume. V pustnih dneh se v prazničnem duhu povezujejo skupnosti, srečamo se s prijatelji ter uživamo v skupnih norčijah.

Tudi otroci Vrtca Domžale, iz enote Palček na Viru ohranjajo tradicijo kraja. Na pustni torek popestrijo pustno dogajanje z dolgo povorko, ki se glasno vije med bližnjimi in daljnimi ulicami vrtca.

Letos so se pred vrtcem zbrale nasmejane, sproščene in norčave maškare starejših skupin in ustvarjale živahno vzdušje med vrstniki, pa tudi med mimoidočimi. Veliko se je pelo, poskakovalo in plesalo. Saj pust je čas, ko si dovolimo vse česar si drugače ne upamo ali ne moremo. Radi si nadenemo maske, pokrivala, prav  posebna očala in z lahkoto postanemo nekdo drug. Odlično smo se počutili v novih vlogah prav vsi. A zima se ne da kar tako, jo je treba pošteno preganjati, da jo odženeš. In mi smo jo podili po ulicah, po poteh, med vrtovi in domovi. Večkrat se je med petjem, žvižganjem in piskanjem iz otroških ust slišalo tudi: »Imate kaj za pusta hrusta?«

Žepe so nam starši in stari starši, ki so naš čakali pred svojimi hišami napolnili s pisanimi in še bolj slastnimi bonboni, mi pa smo delili nasmehe s pozdravi.  Živahno, včasih malo samosvojo in razpotegnjeno povorko maškar so občudovali Virjani kar iz domačih dvorišč, balkonov in oken.

V vrtcu, ki so ga krasili barviti otroški izdelki pa so rajale mlajše maškare. Tudi one so s svojo zabavo pomagale odganjati zimo in nabirale moči, da se nam drugo leto, ko bodo malo starejše pridružijo v našem tradicionalnem sprevodu.

Avtor: Aleksandra Andrić; Foto: Aleksandra Andrić

 

Tagi