Podžupanja na tradicionalnem slovenskem zajtrku na Osnovni šoli Roje

V letu 2021 je tradicionalni slovenski zajtrk napovedan za tradicionalni, tretji petek v novembru, torej 19. novembra 2021. Mag. Renata Kosec, podžupanja občine Domžale, je ob tej priložnosti obiskala Osnovno šolo Roje. V šoli spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije covid-19, zato je tradicionalni zajtrk potekal v manjših skupinah.

Poleg domačega kruha, mleka in narezanih jabolk so ponudili še lokalno pridelano maslo in med. Po končanem zajtrku sta podžupanja mag. Renata Kosec in ravnateljica mag. Andreja Škrlj obiskali skupine in še z varovanci spregovorili o pomenu zajtrka ter uživanju sadja in zelenjave: »Tradicionalni slovenski zajtrk je namenjen osveščanju o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, živil pridelanih oziroma predelanih v Sloveniji. Hkrati pa s tem osveščamo tudi o pomenu prvega obroka v dnevu.« Mag. Andreja Škrlj se je v imenu varovancev podžupanji zahvalila za obisk: »Z vašim obiskom ste pokazali, da povezujete in se zavzemate za sodelovanje vseh, ki lahko po svojim močeh in zmožnostmi prispevajo k razvoju lokalne skupnosti. Verjamem, da se bodo naše učenke in učenci zapomnili današnji tradicionalni zajtrk in upam, da jih bo ta spomin spodbudil k še bolj zdravemu načinu prehranjevanja.«Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka s sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!« so bile aktivnosti varovancev Osnovne šole Roje povezane s tradicionalnim zajtrkom. Velik del aktivnosti je izpostavil pomen izvora hrane, npr. na sliko krave so ob razlagi dodajali vse izdelke, ki jih lahko dobimo s kravjega mleka. Osredotočili so se tudi na predelavo lokalnih pridelkov in skupaj z učiteljicami in učitelji pripravljali zeliščni namaz, narezali jabolka in drugo.

Na tradicionalni slovenski zajtrk so se posebej skrbno pripravile tudi učiteljice in učitelji, ki so dan prej spekli domači kruh. Pri pripravi živil za tradicionalni slovenski zajtrk so bile učenke in učenci posebej pozorni na izvor živil ter izbrali mleko, maslo, med in jabolka iz občine Domžale. Mag. Renata Kosec je podprla odločitev varovancev Osnovne šole Roje: »Tudi na Občini Domžale spodbujamo domače pridelovalce in predelovalce hrane. Med bolj vidnimi ukrepi je postavitev in redna promocija tržnega prostora v občini. Promocija je povezana tako z redno ponudbo, posebno oziroma prilagojeno ponudbo – v decembru bodo na voljo novoletni okraski in smrečice – ter z organizacijo dogodkov, ki privabljajo različne obiskovalce. Med najbolj poznanimi dogodki sta »Kuhna na plac« in »Dobrodošli v Domžalah.«

Po končanem zajtrku in druženju z učenkami in učenci ter učiteljicami in učitelji Osnovne šole Roje sta podžupanja mag. Renata Kosec in ravnateljica mag. Andreja Škrlj nekaj pozornosti namenili tudi načrtovani večletne investicije energetske in prostorske sanacije Osnovne šole Roje. Mag. Andreja Škrlj, ravnateljica Osnovne šole Roje, je pojasnila: »S prenovo prostorov bo Osnovna šola Roje pridobila boljše osnovne pogoje, ki jih naši učenci in učitelji potrebujejo za izvajanje našega dela, našega primarnega poslanstva, za vzgojo in izobraževanje.« Mag. Renata Kosec, podžupanja občine Domžale pa je izpostavila: »Osnovna šola Roje ima poseben status ne samo zaradi svojih varovancev, ampak tudi zaradi lastništva vseh petih občin bivše občine Domžale. Vesela sem, da smo občine dosegle dogovor glede nujnosti investicije.«

Šolo so obiskali tudi predstavniki Lions kluba Domžale in Ljubljana Barje, ki so pokazali svoje veliko srce in ravnateljici mag. Andreji Škrlj izročili donacijo v višini 700,00 EUR, ki bo namenjena 7 učencem iz socialno najbolj ogroženih družin. Pri podelitvi je bilo prisotnih tudi nekaj učencev, ki so se donatorjem zahvalili z iskrico v očeh. Predstavnica Lions kluba Ljubljana Barje mag. Saša Dragar Milanovič je pozdravila vse prisotne in izpostavila, da upajo, da bodo sredstva najbolj ogroženim pomagala pri vključevanju na različnih področjih. S tem korakom želijo narediti nekaj dobrega na njihovi življenjski poti. Podžupanja mag. Renata Kosec se je v imenu Občine Domžale in otrok zahvalila za dobrosrčno donacijo in izpostavila, da še kako drži rek, da tam kjer je volja je res pomoč in da so s svojimi dejanji lahko vsakemu izmed nas velik zgled. Ravnateljica se je prav tako, v svojem imenu in imenu otrok iskreno zavalila za to lepo gesto.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Vido Repanšek

Tagi