Otroški vsakdanjik nekoč – ko v otroških očeh žarijo iskrice

Svetovni dan otroka praznujemo 20. novembra. To je dan, ki tudi sovpada s sprejetjem Konvencije o otrokovih pravicah. Sprejeli so, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami, da potrebujejo posebno skrb in zaščito. Vsi skupaj si moramo prizadevati, da ustvarjamo svet, v katerem so otroci srečni.

Ob letošnjem svetovnem dnevu otroka bomo skočili v preteklost in si preko fotografij ogledali otroški vsakdanjik, ki ga je v svoj fotografski objektiv ujel tedanji mojster fotografije Peter Naglič iz Šmarce. Kot lahko vidite na fotografijah, v otroških očeh žarijo iskrice, iskrenost, prisrčnost, prijateljstvo in dobrohotnost.

Kljub temu, da današnja generacija otrok in mladostnikov nemalo zabave najde pred zasloni telefonov, tablic in računalnikov, se radi zabavajo tudi na prostem. Da bi otrok bil zdrav in brezskrben, je nujno, da dovolj časa preživi zunaj. Poleg tega, da mu to pomaga pri razvoju fizičnih sposobnosti, čas, ki ga preživi zunaj, ohranja fizično in duševno zdravje otroka in razvija otrokovo domišljijo, ustvarjalnost in samozaupanje. Pri tem jih ne smete ovirati. Dovolite jim odraščati tako, kot je odraščala večina od nas – zunaj, na svežem zraku, pogosto od jutra do mraka, na soncu, dežju, mrazu … Nič zato, če se pri tem pošteno umažejo. Kakšna poškodba ali prehlad sta majhna cena za dragocene izkušnje, ki jih bodo pridobili in stvari, ki se jih bodo naučili.

Peter Naglič iz Šmarce (1883-1959), je bil svoje čase svojevrsten fenomen, saj je bil kot navdušen amaterski fotograf prisoten skorajda povsod. V svoji bogati dediščini je zapustil več kot deset tisoč kakovostnih izdelanih posnetkov, ki so ohranjeni v original obliki. S svojim fotoaparatom se je dotaknil mnogo ljudi in njihovih usod, posnel pa je tudi različne dogodke, ki nam pričajo o nekdanjem času na naših tleh. Njegovi prvi posnetki so bili posneti še na steklo, kasnejši pa na filmski trak. Za odkrivanje in vzdrževanje bogate fotografske dediščine Petra Nagliča, je zaslužen njegov vnuk Matjaž Šporar iz Šmarce.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Peter Naglič (Arhiv Matjaža Šporarja, Digitalizacija SEM)

Tagi