Otroci navdušeni nad poletnim počitniškim varstvom Zveze prijateljev mladine Domžale

Karolina Strehar, predsednica Zveze prijateljev mladine Domžale in Marjan Ravnikar, podžupan Občine Domžale, sta v ponedeljek, 29. avgusta 2022, obiskala otroke in animatorje Zveze prijateljev mladine Domžale v Društvu Lipa, Univerzi za tretje življenjsko obdobje, kjer imajo zadnji dve leti za svoje delovanje na razpolago tudi prostore. Ker se izteka počitniško varstvo domžalskih otrok, ki potekajo v okviru Zveze prijateljev mladine Domžale, sta si ogledala delavnico in se seznanila z delovanjem skupine.

V Zvezi prijateljev mladine Domžale si prizadevajo razvijati vrednote kot so strpnost do drugačnih in ustvarjanje enakih možnosti za vključenost otrok. Povezujejo se s sorodnimi nevladnimi organizacijami doma in v tujini. Otroci na delavnicah spoznavajo različne dejavnosti, obiskujejo druge organizacije ali jih povabijo k sebi v goste.

Karolina Strehar, predsednica Zveze prijateljev mladine Domžale je za naš portal dejala, da domžalska ZPM vsako leto zadnja dva tedna v avgustu prireja za domžalske otroke poletno počitniško varstvo in sicer za otroke od prvega do petega razreda. Povezujejo se z lokalnimi društvi, organizacijami in zavodi. Letos so v goste povabili policiste s Policijske postaje Domžale, obiskali so Knjižnico Domžale, Kinološko društvo Domžale in Center za zaščito in reševanje Domžale.

Karolina Strehar, predsednica Zveze prijateljev mladine Domžale.

Ob tej priložnosti se je predsednica zahvalila Društvu Lipa Domžale, ki je v zadnjih dveh letih odstopilo prostore, saj so pred tem nekaj let delovali v Osnovni šoli Rodica. Zahvalila se je tudi animatorjem ZPM, ki so pripravili bogat program za otroke in Osnovni šoli Venclja Perka za pripravo kosil.

Marjan Ravnikar, podžupan Občine Domžale.

Marjan Ravnikar, podžupan Občine Domžale je prav tako izrazil veselje, da so se otroci imeli lepo v počitniškem varstvu. Iskreno verjame, da sta bila minula dva tedna za otroke izjemno plodna, saj so imeli priložnost sklepati nova prijateljstva in spoznavati nove igre. Zahvalil pa se je tudi animatorkam in predsednici Zveze prijateljev mladine Domžale, da so vestno skrbeli za prostore Društva Lipa, kjer so bili nameščeni.

Animatorka Tadeja je za naš portal povedala, da so se otroci in animatorji imeli lepo, doživeli pa so tudi veliko novih izzivov, sklenili nova prijateljstva in pridobili nove izkušnje. Izkušnje, za katere verjame, da jih bodo spremljala v nadaljnjem življenju.

Kot je še dejala Karolina Strehar, predsednica Zveze prijateljev mladine Domžale, vzporedno s povezovanjem potekajo tudi številni programi, kot so:

  • program za prosti čas in letovanje (letovanje na Krku v času poletnih počitnic),
  • humanitarna dejavnost (v nujnih primerih pomagajo družinam z zbiranjem oblačil in šolske opreme),
  • tečaji (v zimskem času organizirajo tečaje smučanja, v letnem času organizirajo tečaje plavanja, med spomladanskimi in jesenskimi počitnicami organizirajo delavnice za otroke),
  • prireditve (za prvošolce ob vstopu v osnovno šolo, VESELI DECEMBER),
  • otroški parlament (program pomeni eno izmed izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o aktualnih vprašanjih. Pri izvedbi parlamentov sodelujejo mentorji iz vseh šol ter več kot 2/3 šoloobveznih otrok iz občine Domžale, Lukovica, Moravče, Mengeš in Trzin),
  • bralna značka (program poteka preko vsega leta na vseh osnovnih šolah in VVO,
  • ogled kvalitetne gledališke predstave.

Ob koncu pa so nekaj misli o počitniškem varstvu prisotnim zaupali tudi najmlajši udeleženci. Imeli so se resnično lepo, izkazali pa so tudi navdušenje nad animatorkami, ki so pripravile res bogat dvotedenski program.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi