Na Podružnični osnovni šoli v Krašnji se je oglasila sirena

Prvi šolski dnevi so namenjeni predvsem spoznavanju varne poti v šolo in domov, razredov, predmetov, sošolcev in sošolk ter učiteljev. Kasneje pride na vrsto tudi požarni red, evakuacija v slučaju požara ali druge nesreče ter kje se nahaja zborno mesto za posamezni razred ali vrtčevsko skupino.

Vso to prejeto znanje je učenkam in učencem Podružnične šole v Krašnji v sredo, 17. oktobra 2023, še kako prav prišlo, saj se je nekaj čez deveto uro dopoldan oglasila sirena, ki je naznanila požar. Po klicu na Regijski center za obveščanje (112) se je oglasila tudi sirena na gasilskem domu PGD Krašnja, saj so bili s strani Centra za zaščito in reševanje iz Domžal aktivirani za gašenje požara.

Potem, ko so otroci skupaj z osebjem zapustili šolo, je odgovorna oseba še pregledala prostore, če so res vsi odšli na zborno mesto, nato pa se je pridružila ostalim. Gasilci so “požar” hitro ukrotili in pogasili, otroci pa so seveda z zanimanjem od daleč spremljali delo gasilcev.

Ker je bila to le vaja, so po zaključku le-te skupaj obnovili, kako postopati v primeru požara in kako poklicati 112. Priznati je treba, da so se dobro odrezali in na vsa zastavljena vprašanja hitro in prav odgovorili. Sledil je ogled opreme v gasilskem vozilu ter obvezne opreme gasilcev.

Vsako leto je v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti tudi kakšna osrednja tema, letos so to požari v naravi. Na to temo so gasilci z učenci opravili pogovor ter jih seznanili, kako ravnati v takšnih primerih.

Ker so bili učenci zaradi sirene deležni tudi lažjega stresa, so gasilci poskrbeli, da so nanj ob sladkih dobrotah kaj hitro pozabili.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi