Na Brdu pri Lukovici otroke obiskal sveti Miklavž

Miklavževanje pospremili s prazničnimi stojnicami

Zgledno sodelovanje Župnijske Karitas Brdo in Zlato Polje z Občino Lukovica in številnimi dobrotniki je tudi letos obrodilo sadove, saj jim je uspelo medse povabiti svetega Miklavža. Ta se je s svojim spremstvom v Sončni dvorani na Brdu pri Lukovici oglasil na predvečer svojega godu, kjer je obdaril otroke iz krajevnih skupnosti Rafolče, Prevoje, Zlato polje in Lukovice. Pri tem so mu ob strani stali župniji Brdo in Zlato Polje ter člani in članice Karitasa. Obdaritvi se je pridružila tudi Občina Lukovica. 

In če breme priprave, vsaj kar se obdaritve tiče, nosijo Karitasovi sodelavci, za kulturni del poskrbijo animatorji in župnijski otroški pevski zbor. Miklavževanja sta se udeležila tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar in župnik Župnije Brdo, Zlato Polje, Češnjice in Krašnja Bernard Rožman.

Ker se število otrok od 1. leta starosti do 2. razreda osnovne šole vsako leto povečuje, kar je pohvalno za občino, jih je Miklavž letos obiskal kar v Sončni dvorani na Brdu. Sam dogodek je bil praznično obarvan, saj so v spodnjih prostorih parkirišča pri dvorani lokalni ponudniki na prazničnih stojnicah ponujali svoje domače dobrote in izdelke.

Otrokom in njihovim staršem so mladi animatorji predstavili igrico, s katero so prikazali mlado dekle, ki bi morala biti na srečanju s svetim Miklavžem, a je zaradi nesreče pristala na bolnišnični postelji. Vmes med igrico so obiskovalci prisluhnili še otroškemu cerkvenemu zborčku pod vodstvom zborovodkinje Petre Avbelj. Zapeli so pesem o svetem Miklavžu in s tem najavili njegov prihod. Sveti Miklavž je v dvorano prišel v spremstvu angelov, pred njihovim prihodom pa so po dvorani že malo strašili parkeljni. Pred podelitvijo daril je sveti Miklavž spregovoril nekaj besed o dobroti in pridnosti. Otroke je spomnil, da je lepo, če pomagajo drug drugemu kot tudi pri domačih opravilih v zavetju doma. Povedal jim je, da je bil v otroških letih tudi sam ministrant ter da se tudi ministriranje in petje v zboru štejeta kot dobro delo.

V nadaljevanju je sveti Miklavž k sebi poklical otroke iz drugega in nato še iz prvega razreda, skupaj so molili in zapeli, kot se za veroučence in veroučenke spodobi. Po obdaritvi, «večjih« otrok pa so na vrsto prišli vsi otroci od prvega leta starosti dalje. Vsak otrok je prejel darilo. Sveti Miklavž je otrokom obljubil, da jim bo zvečer, na predvečer svojega godu kakšno darilo prinesel tudi domov. Župnik Bernard se je zahvalil Občini Lukovica, Župnijski Karitas Brdo in Zlato Polje ter vsem, ki so kakorkoli prispevali, da je Miklavževanje uspelo. Posebno zahvalo je namenil svetemu Miklavžu, ki si je vzel čas in prišel na Brdo, ter ga povabil, da prihodnje leto ponovno pride. Ker so vsi otroci obljubili, da bodo pridni, je potrdil, da se bo zagotovo spet vrnil.

Po končani obdaritvi otrok so se obiskovalci ustavili še v garažnem delu parkirišča, kjer so imeli domači lokalni ponudniki postavljene praznične stojnice z rokodelskimi izdelki in dobrotami s svojih kmetij. Tako so se obiskovalcem predstavili Osnovna šola Janka Kersnika Brdo s ponudbo prazničnih izdelkov otrok, Marija Gales s ponudbo pekovskega peciva, Štefka Kokalj s ponudbo sirov, Društvo upokojencev Lukovica z ročnimi in rokodelskimi izdelki, Mladinski klub Stik s čajem, kuhančkom in palačinkami, Občina Lukovica pa je poskrbela za posladkanje s krofi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi