Moj dan z manj odpadne hrane
Otroci iz vrtca Domžale, enote Palček, skupine Medvedki, so zmagovalci natečaja o ozaveščanju - Moj dan z manj odpadne hrane.
Natečaj je potekal v okviru EWWR – Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2024 (The European Week for Waste Reducion ), ki ga je razpisal Tehnopark Celje.
Predstavili smo se s tremi plakati, ki prikazujejo, kako smo ustvarili svojo trajnostno jed, pri kateri ni nastalo živilskih odpadkov.
Ker se v Vrtcu Domžale zavedamo pomena ozaveščanja otrok o njihovem odnosu do hrane ter okoljskem in družbenem vplivu zavrženih živilskih odpadkov, smo se v skupini Medvedki odločili, da se aktivno vključimo v ekološki projekt. V skupini veliko sodelujemo z okoljem, gojimo pa tudi pristna medgeneracijska druženja s starimi starši. Polna zabojčka domačih jabolk, ki sta jih v vrtec prinesla Filip in njegov dedek, sta bila pravšnji začetni izziv za smotrno porabo le teh v kratkem času ter iztočnica za ozaveščanje otrok, kam z jabolki, da se ne pokvarijo, saj jih nismo mogli pojesti v tako kratkem času, pa tudi skladiščiti ne.
S premišljenimi koraki, v katere so bili vključeni vsi otroci in vzgojiteljici, smo preko priprave in uživanja jedi uresničili cilj, kako zmanjšati količino odpadne hrane v vrtcu. V pripravo obroka – kuhanje čežane, smo vključili domača sezonska živila – jabolka, manjše porcije smo razdelili med vse prisotne otroke v skupini. Tako smo preprečili, da bi večja količina hrane romala v koš. Jed smo obogatili še z drobljenimi piškoti, ki so nam ostali in s smetano ter jo poimenovali kar »ta hiter štrudelj«.
Vključevanje otrok v pripravo obroka je spodbujalo njihovo zanimanje za hrano, vsi otroci so jed poskusili in jo tudi pojedli. Ostankov hrane ni bilo. S pomočjo enostavnih pogovorov in delavnice so se otroci naučili, da je hrana dragocena. S takšnim načinom ozaveščanja otroke navajamo k boljšim prehranskim navadam ter trajnostnem razmišljanju. Otroci lažje razumejo pomen hrane ter od kod prihaja, razvili so večje spoštovanje in hrano manj zavračajo
Avtor: Aleksandra Andrić; Foto: Aleksandra Andrić