Kuža Pazi obiskal prvošolce na Osnovni šoli Dob

Kuža Pazi je velik, poleg tega pa še močan in pogumen. Ima lep rumen kožuh, rdeč jezik in rjav smrček. Zelo rad ima otroke in skrbi za njihovo varnost, predvsem varnost v prometu. Je maskota Zavarovalnice Triglav, ki že več kot 20 let vestno skrbi za varnost najmlajših, zato se na začetku novega šolskega leta z veseljem odpravi na obisk k prvošolcem, saj jim želi pokazati, kako varno prečkati cesto. A starši ne pozabite – otroka je treba o prometni varnosti poučevati tudi doma, postopoma in pri ponavljanjih vztrajati toliko časa, da res začenja obvladovati posamezne prometne situacije. Največ za varno vedenje otroka v prometu pa bomo naredili s svojim zgledom in doslednim pravilnim ravnanjem, tudi takrat, ko se nam mudi. Takrat pravzaprav še posebej.

September pomeni zaključek brezskrbnih počitnic in začetek novih delovnih obveznosti. Za številne prvošolke in prvošolce je bil prvi vstop v šolske klopi posebno doživetje, za njihove starše pa zahtevna naloga, kako jih pripraviti na nove izzive, kot je denimo skrb za varno pot v šolo in domov. Prav pri varnosti otrok v prometu, še zlasti ob začetku šolskega leta, na pomoč priskočijo tudi v Zavarovalnici Triglav.

Tako kot že zadnjih 35 let so tudi letos prvošolčkom razdelili več kot 20 tisoč rumenih rutic. Njihov rumeni Kuža Pazi pa skrbi za to, da bodo šolarji varno prečkali cesto pred več kot 50 šolami po vsej Sloveniji. Vsako leto se tako Kuža pazi odpravi k številnim šolam po vsej Sloveniji. V četrtek, 14. septembra 2023, je obiskal prvošolce na Osnovni šoli Dob. Letos je bilo še posebej zanimivo, saj so k sodelovanju povabili Melito iz Jumicar-Kolesarčki, ki je pripravila pravcati cestni poligon s pravimi znaki in semaforom ter tudi prehodom za pešce.

Kuža Pazi se je najprej odpravil po razredih prvošolcev, kjer je mladim nadebudnežem teoretično pokazal, kako varno in pravilno prečkati cesto na prehodih za pešce. Srečanje v učilnici je bilo prijetno, saj so vadili pogled in dvig rok pred »cesto«, malo poklepetali, hodili med klopmi, nato so se odpravili v telovadnico, kjer so za lažji začetek sprehoda še malce potelovadili. Kuža Pazi je učenkam in učencem večkrat pokazal, kako se pravilno prečka cesto, nato so se vsi skupaj sprehodili po zebri. Dvignjena roka, pogled na levo in nato na desno, je zaporedje dejanj, ki ne le da ga je potrebno znati, ampak ga tudi udejanjati, saj kot opozarjajo strokovnjaki, samo znanje pri otroku še ne zagotavlja tudi varnega vedenja. Po poligonu so se kolesarčki z »avtomobili« vozili po predpisih, saj so jih usmerjali znaki in semafor. Pred prehodom za pešce so se ustavili, da so prvošolčki lahko skupaj z Kuža pazi po dvignjeni levi roki in pogledom v obe smeri, varno prečkali cesto, zatem pa so kolesarčki odbrzeli naprej.

Za konec prijetnega sprehoda po poligonu v telovadnici, ki je bil vsekakor poučne narave, so otroci skupaj zapeli pesmico in tako sklenili prijetno dopoldansko druženje.

Varnost v prometu je izjemnega pomena, zato strokovnjaki vse pogosteje opozarjajo, da samo znanje ne pomaga, ampak sta zgled in dosledno pravilno ravnanje otrokom v veliko pomoč pri učenju in spoznavanju novih stvari.

Ob koncu je Kuža Pazi iz Zavarovalnice Triglav vsem prvošolčkom in ostalim udeležencem v prometu želel veselo šolsko leto brez nezgod.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi