Kaj bomo poleti pili? Bezgov sok!

V petek, 9. junija, se je v Dolenjah po okoliških gričkih razlegal otroški smeh, saj je društvo Napredni otroci organiziralo delavnico priprave bezgovega sirupa. Po glavno sestavino so se mladi z mentorico Saro Rode odpravili kar peš do bližnje jase ob gozdu, kjer so poiskali cvetove sladke rastline. Sledila je zbrana priprava bezgovega sirupa, ki je pravzaprav povsem preprosta. Po opravljenem delu so se otroci posladkali s sladoledom, domov pa odšli z receptom, ki bo v vročih poletnih dneh prišel še kako prav.

Kaj se jim je najbolj vtisnilo v spomin, lahko preberete v spodnjih vrsticah.

EVA: “Odpravili smo se na jaso ob gozdu, kjer smo nabrali bezeg, potem pa smo v odprti kuhinji pripravili bezgov sirup, ki smo ga dodali vaniljevemu sladoledu. Poskusite to tudi doma, gre za pravo kulinarično specialiteto, ne bo vam žal.”

JANEZ: “Na delavnici sem se poleg priprave sirupa naučil polno novih stvari. Ste vedeli, da je bezgov sirup dober za zniževanje vročine, bezeg pa ima tudi zdravilne učinke za sladkorne bolnike? To se mi je zdelo res zanimivo. Tablice s takšnimi dejstvi so nas spremljale vse do »skritega zaklada« na jasi.”

MAŠA: “Na Rovah sem že med tednom opazila plakat z vabilom na delavnico. Takoj sem poklicala Julio, s katero sva danes tukaj. Zelo uživava. Bili smo pridni, saj smo nabrali kar 43 bezgovih cvetov, ki smo jih namočili v vodo. Priprava je preprosta, tako bom se je bom zagotovo lotila še doma.”

KATJA: “Delavnica je bila zabavna. Zadolžena sem bila za pisanje receptov, ki smo jih nalepili na stekleničke. Okrasili smo jih tudi s pentljami. Za popoln zaključek pa nas je pričakal res okusen sladoled.”

JULIA: “Trenutno se spomnim samo vročine, ki nas je spremljala na strmi poti do bezga in med nabiranjem. (smeh) Še dobro, da je vmes začelo rositi, da smo dobili vsaj malo osvežitve. Bezgovi cvetovi so bili zelo visoko, težko smo jih dosegli, a nam je s skupnimi močmi uspelo.”

VITA: “Sladoled z bezgovim prelivom je bil tako slasten, da sem pojedla kar 4 kepice!” 🙂

Avtorica: AMU; Foto: AMU, SR

Komentarji uporabnikov
Tagi