Čarovnik iz Oza

Tako otroci kot starši poznamo deželo Oz, predvsem po zaslugi res enkratne filmske upodobitve režiserja Victorja Fleminga iz leta 1939 ter po pesmi Over the Rainbow (Čez mavrico). Otroška gledališka skupina Kulturno umetniškega društva Fran Maselj Podlimbarski Krašnja je s priredbo in v režiji Brine Tič na odrske deske postavila predstavo čarovnik iz Oza, s katero so otroke in odrasle popeljali v svet domišljije, obenem pa prikazali vrednote kot so prijateljstvo, razmišljanje, sodelovanje in pogum. 

Doroteja se spletom okoliščin najde v čudoviti in sanjski deželi Oz, kjer kljub njeni lepoti čuti domotožje in si želi vrniti domov. Žal vrnitev ni tako preprosta, saj mora prepešačiti pol dežele do glavnega čarovnika, ki se imenuje kot dežela do čarovnika Oza, ki ji lahko pomaga najti pot domov. Na poti sreča najprej Strašilo, ki nima možganov, in ga povabi zraven. Nato se jima pridružita še Pločevinasti človek brez srca in Lev brez poguma. Vsi gredo po tisto, kar jim manjka, da bi našli vsak tisto, česar nima. In med tem, ko iščejo pot, jim nagajive opice in hudobna čarovnica otežujejo srečanje s čarovnikom Ozem. Vseskozi napeta igra podprta z glasbo in odličnimi fotografijami ozadja, je obiskovalce v dvorani Društvenega doma v Krašnji držala v napetosti. Še najmlajši so bili čisto tiho in v pričakovanju, da bi se le vse srečno izteklo.

Z uprizoritvijo Čarovnika iz Oza je otroška dramska skupina Kulturno umetniškega društva Fran Maselj Podlimbarski Krašnja požela velik aplavz občinstva. Predstavo so Neža, Vita, Jerica, Irenej, Nejc, Klara, Jaka, Iris, Zarja in Bine naprej zaigrali v sredo dopoldan, 21. junija 2023, za otroke iz Podružnične šole in vrtca v Krašnji, pozno popoldne pa še za vse ostale in tako še enkrat napolnili dvorano Društvenega doma v Krašnji. Upamo lahko, da to ni bil zadnji projekt Brine in otrok, da bodo po počitnicah na odrske deske postavili še kakšno zanimivo dramsko igro namenjeno otrokom in odraslim. Slednjim se ob takšnih priložnostih prebudijo spomini na otroška leta.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi