Bralno spodbujevalni projekt ob svetovnem dnevu pravljic

2. april: mednarodni dan knjig za otroke

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je razglasila 2. april za mednarodni dan knjig za otroke. Obeležujemo ga od 2. aprila 1967. Poznamo pa ga tudi kot svetovni dan pravljic, saj se je na ta dan daljnega leta 1805 rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen. 

Praznovanje 2. aprila kot mednarodnega dneva knjig za otroke je predlagala Jella Lepman, soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), na 10. mednarodnem kongresu IBBY, ki je potekal leta 1966 prav v Ljubljani. Vsako leto v drugi državi pripravijo poslanico in jo pošljejo po vsem svetu. Lani je bila sponzor poslanice Slovenska sekcija IBBY. Gotovo se spomnite poslanice Lakota po besedah, ki jo je napisal Peter Svetina, ilustriral pa Damijan Stepančič. Oba sta tudi naša nominiranca za Andersenovo nagrado 2022. Letos je sponzor poslanice sekcija iz Združenih držav Amerike – USBBY, poslanico Glasba besed je napisala ameriška pesnica kubanskih korenin Margarita Engle, ilustriral pa brazilski ilustrator Roger Mello, med drugim prejemnik nagrade Hansa Christiana Andersena. V slovenščino je poslanico prevedla Nada Marija Grošelj.

Ob 110. obletnici rojstva Kristine Brenkove in ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, so v Mestni knjižnici Ljubljana zasnovali bralno spodbujevalno akcijo Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov in jo povezali z letošnjo poslanico.

Tudi Knjižnica Domžale se pridružuje bralno spodbujevalnemu projektu. Do konca letošnjega leta bomo otroke, mlade in družine navduševali za branje zimzelenih del Kristine Brenkove, dveh knjižnih zbirk, ki ju je zasnovala in živita še danes, to sta Čebelica in Zlata ptica, antologij, ki so z njo povezane, ter z izborom knjig, ki tematizirajo glasbo. K branju vabimo s 110 knjigami, še vedno aktualnimi in vrednimi branja, ki kar kličejo h »glasbi besed« Kristine Brenkove in k »besedam o glasbi«.

Knjižnica Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi