34. medobčinski otroški parlament v občini Domžale

Osnovna šola Preserje pri Radomljah je v torek, 6. februarja 2024, gostila učenke in učence 11 osnovnih šol na 34. medobčinskem otroškem parlamentu na temo duševnega zdravja otrok in mladine. Mlade predstavnike in njihove mentorje so pozdravile predsednica Zveze prijateljev mladine Domžale Karlina Strehar, županja Občine Domžale mag. Renata Kosec in ravnateljica OŠ Preserje pri Radomljah Jasna Korbar.

Županja mag. Renata Kosec je mlade predstavnike osnovnih šol vzpodbudila, da so s svojimi idejami in pobudami glasni: »Kot mladi ambasadorji imate priložnost, da svoje mnenje izrazite jasno in glasno tako v lokalni skupnosti kot tudi na regijskem in nacionalnem nivoju. Ste pomemben del naše družbe in oblikovalci naše prihodnosti. V občini Domžale se zavedamo, kako pomembna je skrb za duševno zdravje, še posebej otrok in mladih, zato smo izdali brošuro »Bodi, kar si, premagaj skrbi«, ki na enem mestu združuje ustanove, pomembne kontakte in varne točke. Želim si, da bi vam bila v pomoč pri naslavljanju stisk, s katerimi se soočate sami ali kdo, ki ga poznate in da bi s skupnimi močmi lahko vedno našli rešitev.«

Otroški parlament je program vzgoje otrok in mladostnikov v demokraciji za demokracijo. V njem sodelujejo osnovnošolci, ki pod mentorstvom učiteljev razpravljajo o določeni nacionalni temi – zadnji dve leti je bilo to duševno zdravje mladih in otrok. Razprava se bo nadaljevala na višjih nivojih, in sicer na regionalnem otroškem parlamentu 28. marca 2024 v Kranjski Gori in na nacionalnem otroškem parlamentu 8. aprila 2024 v Ljubljani, kjer bodo mladi parlamentarci ob koncu zasedanja izbrali novo temo za naslednji, že 35. otroški parlament.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale

Tagi