Otroci iz vrtca Urša so obiskali PGD Stob-Depala vas

Oktober, mesec požarne varnosti in čas, ko tudi v Vrtcu Urša nekaj več pozornosti namenimo spoznavanju gasilcev. Naši 4-5 letniki so tako v ponedeljek, 17. oktobra 2016, obiskali PGD Stob-Depala vas. Tekom dopoldneva se je kar 6 skupin otrok zvrstilo na obisku društva, kjer sva jih pričakali Tanja in Petra, zaposleni v Vrtcu Urša in članici PGD Stob- Depala vas.

Otrokom sva predstavili intervencijsko in delovno obleko, za katero so otroci sprva mislili, da je policijska. Predstavili sva jim poklic gasilca, ki ne pomaga samo pri požarih ampak, kot smo skupaj ugotovili, pri najrazličnejših nesrečah. Pri tem jim je v veliko pomoč gasilsko vozilo z vso svojo opremo. To so si otroci z zanimanjem ogledali, preizkusili pa so se tudi v svoji moči, saj so preizkušali kako težke so gasilske cevi. Ugotovili so, da je delo gasilca kljub sodobni opremi zelo težko, odgovorno in nevarno. 

Kako težko je moralo biti šele v starih časih, ko ljudje še niso poznali avtomobilov in elektrike, ki bi poganjala črpalke. Kako so se gasilci takrat odpravili na pomoč? Odgovor na to vprašanje so otroci poiskali v gasilskem muzeju. Tam so si ogledali gasilski voz, stare ročne brizgalne, stara gasilska oblačila in še marsikaj. Od vsega je bila najbolj zanimiva ročna sirena, katero so nekateri med njimi tudi preizkusili.

Obisk gasilskega doma so otroci zaključili s fotografiranjem v gasilskem avtomobilu, s čisto pravo gasilsko čelado na glavi. V slovo in zahvalo za njihov obisk pa se je jim je v spremstvu luči oglasila še sirena na gasilskem avtu. 

Avtor: Petra Mlakar in Tanja Zore; Foto: Marjetka Fujan
Tagi