Otroci iz Vrtca Urša na obisku v PGD Stob – Depala vas

Oktober, mesec požarne varnosti in čas, ko tudi v Vrtcu Urša nekaj več pozornosti namenimo spoznavanju gasilcev. Naši 4-5 letniki so tako v četrtek, 24. in v petek, 25. oktobra 2019, obiskali PGD Stob – Depala vas. V dveh dopoldnevih se je 5 skupin otrok zvrstilo na obisku društva, kjer sva jih pričakali Tanja in Petra, zaposleni v Vrtcu Urša in članici PGD Stob – Depala vas.

Otroke sva pričakali v intervencijski in delovni obleki, za katero so otroci sprva mislili, da je policijska. Predstavili sva jim poklic gasilca, ki ne pomaga samo pri požarih ampak, kot smo skupaj ugotovili, pri najrazličnejših nesrečah. Pri tem jim je v veliko pomoč gasilsko vozilo z vso njegovo opremo. To so si otroci z zanimanjem ogledali, z veseljem so se usedli v gasilski avto in preizkusili gasilsko čelado. Preizkusili so se tudi v svoji moči, saj so z dvigovanjem gasilskih cevi ugotavljali kako so težke. Ugotovili so, da je delo gasilca kljub sodobni opremi zelo težko, odgovorno in nevarno.

Kako težko je moralo biti šele v starih časih, ko ljudje še niso poznali avtomobilov in elektrike, ki bi poganjala črpalke. Kako so se gasilci takrat odpravili na pomoč? In kako so gasili, s čim so si pomagali? Odgovore na ta vprašanja so otroci poiskali v gasilskem muzeju. Tam so si ogledali gasilski voz, stare ročne brizgalne, stara gasilska oblačila in preostalo opremo.

Obisk gasilskega doma so otroci zaključili s preizkusom ciljanja tarče v obliki ognja z gasilsko brentačo. Prav vsem je uspelo zadeti tarčo oziroma pogasiti ogenj in veselja ter zadovoljstva ob tem ni manjkalo.

Avtor: Petra Mlakar; Foto: strokovne delavke Vrtca Urša

Tagi