Oskrbovanci Doma upokojencev Domžale, se ta teden seznanjajo z računalništvom

V tem tednu, med 15. In 19. 10., poteka projekt Simbioz@. Gre za vseslovenski prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših, v katerega se je aktivno tudi letos vključila Občina Domžale in spodbudila nekatere organizacije, da sodelujejo v tem projektu. Tako so se v projekt Simbioz@, na povabilo občine, vključili tudi v Domu upokojencev Domžale.

Projekt naj bi povezal mlajšo in starejšo generacijo, doprinesel k dvigu računalniške pismenosti starejših ter ustvarjal kulturo medgeneracijske solidarnosti, ki jo bodo mladi lahko prenašali naprej in tako ustvarjali družbeno blaginjo.

Danes popoldne smo obiskali udeležence delavnice v Domu upokojencev Domžale. Že ob prihodu je bilo čutiti veselje, med oskrbovanci doma, ki se udeležujejo delavnice. Vsi so že nestrpno čakali začetek. Nekateri pa so že pred začetkom tečaja, radovedno brskali po računalniku.

Delavnice bodo potekale ves teden in so razdeljene na pet izobraževalnih modulov. Na vsakem izobraževalnem modulu bodo tečajniki pridobili znanja, ki jih bodo kasneje lahko uporabljali vsak dan. Včeraj so jim na prvem modulu predstavili delovanje in zgradbo računalnika in program za pisanje Word. Danes se bodo srečali z internetom, iskalniki in spletnimi stranmi. Na tretjem modulu bodo ustvarili račun za elektronsko pošto, spregovorili pa bomo tudi o varstvu osebnih podatkov. Četrti je namenjen spoznavanju družbenega omrežja Facebook. V petem modulu pa se bodo udeleženci naučili uporabljati mobilni telefon.

Prostovoljci, ki so bili tam, da pomagajo in delijo svoje znanje, so ves čas skrbno spremljali udeležence delavnice, jim dajali nasvete ter jih na ta način vodili v svet računalništva. Videti je tudi bilo, da so udeleženci delavnice željni spoznavati novosti, saj so ves čas zbrano sledili napotkom prostovoljcev.

Silva Demšar, ki je v domu upokojencev zaposlena, kot delovna terapevtka, nam je povedala, da so povabilo k projektu Simbioz@ dobili od Občine Domžale. Odločili so se, da bodo organizirali samostojno skupino v domu upokojencev, saj je to najlažje za oskrbovance. Letos sodelujejo prvič. Drugače imajo oskrbovanci , ves čas na voljo računalnik v njihovi knjižnici. Povedala je še, da so se oskrbovanci kar pozitivno odzvali na povabilo k udeležbi na delavnice, saj je to za večino nekaj novega. Najprej so imeli prijavljenih pet udeležencev, iz dneva v dan pa zanimanje za te delavnice raste, saj jih je bilo danes že deset.

Vodja prostovoljcev Franci Kociper nam je povedal, da imajo udeleženci delavnice zelo zanimive pristope. Ker se mnogi prvič srečujejo z računalnikom, se jim je potrebno še posebej posvetiti. Pri podajanju novih znanj iz računalništva, mu pomagajo tudi trije prostovoljci. Danes so bili to: Žiga in Matic iz OŠ Domžale in Gašper iz Gimnazije Domžale. Kociper nam je še povedal, da je za projekt Simbioz@ izvedel iz medijev in da se je nato prijavil na razpis. Ima namreč dovolj računalniškega znanja,  zdi pa se mu zanimivo, podariti novo znanje drugim. Sam v življenju veliko stvari počne prostovoljno.

Prostovoljec Žiga Slapar iz OŠ Domžale, nam je zaupal, da je informacije o projektu Simbioz@ izvedel v šoli. Zanima ga računalništvo, in ker bi rad nekoga kaj novega naučil, se je javil za prostovoljca.

Pa poglejmo, kaj so o projektu Simbioz@ povedali udeleženci delavnice:

Olga Naum: »Delavnice sem se udeležila, ker želim spoznati novosti. Drugače sem računalnik uporabljala že v službi. Tukaj ga pa uporabljam tudi v naši knjižnici. Veseli me delo na računalniku, vendar ne aktivno, predvsem za krajšanje časa in za spoznavanje novosti. Sem zelo zadovoljna s delavnico.«

Francka Gabrič: »Za udeležbo k tej delavnici, me je najbolj navdušila ga. Silva, pa tudi ostale oskrbovanke, ki se udeležujejo te delavnice. Tukaj se prvič srečujem z računalnikom. Sem zelo zadovoljna. Všeč mi je, ker me prostovoljci ves čas spremljajo, ko delam na računalniku.«

Hana Traumšek: »Za delavnico so me navdušili v domu. Včeraj sem se z računalnikom seznanila prvič. S prostovoljci, ki nas učijo računalništva sem zelo zadovoljna. Naučila se bom nekaj novega. Drugače sem pa zelo zadovoljna z bivanjem v tukajšnjem domu, saj imamo na razpolago zelo veliko aktivnosti.«

Rozi Osolin »Za delavnico sta me navdušili Silva in Vali. Včeraj sem se z računalnikom srečala prvič. Sem zelo zadovoljna s tečajem. Vidim, da tudi drugim ne gre kaj preveč dobro, tako da smo na enakem (smeh).«

Za konec lahko povemo, da je projekt Simbioz@, pohvale vreden projekt. Lepo je bilo videti mlade prostovoljce, kako delijo svoje znanje s starejšimi. Izrazi veselja in hvaležnosti pri udeležencih delavnice, pa povedo vse. Na koncu naj poudarimo, da se s tem projektom ustvarja tudi kultura medgeneracijskega sodelovanja.

Avtor: Miha Ulčar
Tagi