OŠ Rodica gostila sklepno državno tekmovanje Ekokviza za naziv največjih Ekofac v Sloveniji

Na Osnovni Šoli Rodica je danes potekalo sklepno državno tekmovanje v Ekokvizu za šeste, sedme in osme razrede osnovnih šol. Na njem se je za naziv "največja Ekofaca v Sloveniji" pomerilo 12 najboljših ekip iz vseh slovenskih regij, ki so zmagale na regijskih tekmovanjih. Državno tekmovanje Ekokviza je vodila Ana Maria Mitič, med seštevanjem rezultatov pa je nekaj pesmi zarepal raper Zlatko.

Ekokviz v okviru programa Ekošola letos poteka že šestnajstič. Tekmovanje že devetič poteka tudi preko spleta, kar omogoča družba Telekom Slovenije, ki je hkrati tudi sponzor projekta. Projekt Ekokviz je namenjen učencem šestih, sedmih in osmih razredov. Učenci tekmujejo ekipno, v vsaki ekipi pa so trije tekmovalci, tekmuje pa se v spoznavanju različnih okolijskih tem. Letos je sodelovalo 3.078 učencev iz 142 osnovnih šol. Teme so vsako leto drugačne, tako da se je potrebno vsako leto na novo pripravit in zaposlit možgane z znanjem. Vsebine obravnavajo poglobljeno, za kar učenci uporabljajo interaktivno gradivo, ki ga imajo na voljo.

Na sklepnem delu so tekmovale ekipe OŠ Apače, OŠ Križevci pri Ljutomeru, OŠ Miklavž na Dravskem polju z dvema ekipama, OŠ Frana Kranjca iz Celja, OŠ Naklo, OŠ Dravlje, OŠ LA Grosuplje-PŠ Šmarje-Sap, OŠ Grm Novo Mesto, OŠ Šturje z dvema ekipama ter OŠ Ivana Babiča Jagra Marezige. Letošnje Ekoface so se v finalnem tekmovanju pomerile v znanju iz tem: Odgovorno s hrano, Iznajdbe preteklosti oblikujejo življenje sedanjosti in Krožno gospodarstvo. V Ekokvizu so lahko tekmovali učenci šol, ki so vključene v mrežo ekošol in ostalih šol, ki so se pravočasno prijavile na tekmovanje. V šolskem letu 2016/2017 so organizatorji želeli razširiti znanje osnovnošolcev o odgovornosti do hrane, znanstvenikih in o krožnem gospodarstvu. Z učnim gradivom so tako učenci bolje spoznali omenjene teme, ki so v današnjem času izjemno pomembne in jih ne smemo zanemarjati ali prezreti. Organizator s tem želi, da bi se učenci prek Ekokviza podrobneje spoznali s problematiko na teh področjih in se naučili, kako lahko sami pripomorejo k varovanju in ohranitvi okolja.

Podelitve pokalov in denarnih nagrad so se udeležili župan Občine Domžale Toni Dragar, vodja oddelka strateškega marketinga v podjetju Telekom Slovenija, Vida Kraševec ter nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Na koncu pa so se vsi sodelujoči posladkali še z veliko okusno torto.

Najboljše Ekoface:

1. EKOFRAJLE , OŠ Grm Novo mesto (prejeli so pokal in bon za 2.000 eur za delovanje eko programa na svoji šoli)
2. EKOSRAJCE 4, OŠ Križevci (prejeli so pokal in bon za 1.500 eur)
3. LOLIPOP, OŠ Šturje Ajdovščina (prejeli so pokal in bon za 1.000 eur)
4. APACE 3, OŠ Apače (prejeli so bon za 500 eur)

5. MAREZIGE GANG, OŠ Ivana Babiča – Jagra Marezige
6. VIRGO, OŠ Dravlje
7. NEKI , OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, Podružnična šola Šmarje-Sap
8. GRENNTEAM, OŠ Miklavž na Dravskem polju
9. NAKULAGENDE, OŠ Naklo
10. SAMOROGI, OŠ Frana Kranjca Celje
11. EKO MULCI, OŠ Miklavž na Dravskem polju
12. OBLAKI, OŠ Šturje

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi