OŠ Mengeš – najbolj grinastična šola 2019

Tudi v letošnjem letu je Grini pripravil zabaven ozaveščevalni projekt za mlajše osnovnošolce, ki so se tako kot vedno odzvali z velikim navdušenjem. Tokrat je otroke drugih in tretjih razredov osnovnih šol povabil, da mu pomagajo pri ustvarjanju njegovega prvega časopisa, ki so ga poimenovali Grinijev časnik. Otroci so lahko ustvarili svojo naslovnico ali pa naredili prispevek o različnih ekološko obarvanih temah. Odziv otrok je bil izjemno dober, saj je morala žirija izbirati med več kot 300 naslovnicami in več kot 80 prispevki. Zmagovalna šola, ki je za nagrado prejela pokal, je postala OŠ Mengeš, ki je poslala največ zanimivih in vsebinsko močnih izdelkov, poleg tega pa so učenci 2. b razreda ustvarili tudi zmagovalno naslovnico.

V Javnem komunalnem podjetju Prodnik veliko pozornosti namenjajo ozaveščanju najmlajših in z veseljem sodelujejo z vrtci in šolami na različne načine. Za mlajše osnovnošolce vsako leto pripravijo posebno nagradno igro ali natečaj, s čimer želijo spodbuditi učence, da razmišljajo o vplivu ravnanja ljudi na okolje. Prepričani so, da je z okoljsko vzgojo treba začeti zelo zgodaj, saj otroci skrb za okolje ponotranjijo in upajo, da bodo generacije za nami znale lepše poskrbeti za naš planet. Pri ozaveščanju jim pomaga njihova maskota, prijazni vesoljček Grini, ki se ga otroci ob njegovem obisku neizmerno razveselijo.

Grini je letos učence 2. in 3. razredov povabil, da pomagajo ustvariti prvi Grinijev časnik. S tem so na Prodniku želeli otroke  spodbuditi, da razmišljajo o pomenu ravnanja z odpadki, varovanja vodnih virov in na splošno našega odnosa do okolja. Najbolj izvirni prispevki so objavljeni v tiskanem časopisu, ki je izšel aprila, najboljša naslovnica pa je postala čisto prava naslovnica časopisa.

»Žirija je imela izredno težko nalogo, saj je morala za objavo v časopisu izbirati med več kot 300 naslovnicami in več kot 80 prispevki, med katerimi ni bilo slabega – bilo so samo dobri in še boljši. Zato je žirija pri točkovanju upoštevala kreativnost in vsebino, pri določanju zmagovalne šole pa tudi število prejetih izdelkov. Pri izbiri naslovnice je imela glavno besedo žirija (80 % so šteli glasovi žirije, 20 % pa število všečkov na spletni strani). Ker so si po glasovih žirije tri naslovnice delile 1. mesto pa je na koncu o zmagovalni naslovnici odločalo število všečkov,« so o poteku ustvarjanja prvega Grinijevega časnika ter o izboru najboljših naslovnic in prispevkov povedali na Prodniku.

V natečaju so sodelovali učenci drugih in tretjih razredov vseh osnovnih šol z območja občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče. Na Prodniku so dejali, da jih veseli in da so ponosni, da so šole v takšnem številu sodelovale v njihovem projektu. Še posebej, ker je letos od učiteljic in učiteljev to zahtevalo nekoliko več časa in truda: »Vsem, ki so ustvarjali za Grinijev časnik, se zahvaljujemo za trudi in čas, ki so ga v to vložili. Tako učenkam in učencem kot seveda tudi učiteljicam, učiteljem in ravnateljem in ravnateljicam, ki podpirajo naše projekte. Prepričani smo, da bomo s skupnimi močmi pripomogli k ohranjanju čistega okolja in s tem tudi virov čiste pitne vode.«

Kot smo že omenili v uvodu, je prvo mesto med sodelujočimi šolami osvojila Osnovna šola Mengeš, saj so v natečaju sodelovali vsi drugi in tretji razredi, ki so skupaj poslali več kot 170 naslovnic in prispevkov. Iz te šole pa prihaja tudi zmagovalna naslovnica, ki so jo ustvarili učenci 2. B. razreda pod vodstvom razredničarke Petre Moravec. Grini je učence zmagovalne šole tudi obiskal ter jim izročil pokal in čisto sveže izvode njegovega časnika, ki so mu ga pomagali ustvariti otroci.

Razredničarka 2. b razreda je za Grinijev časnik pripravila nekaj besed o šoli in razredu: »Ekološka osveščenost že vrsto let postaja način življenja Osnovne šole Mengeš. Otroci in starši pridno sodelujejo v vseh naših eko dejavnostih. Najbolj uspešni so pri zbiranju starega papirja, saj so ga v zadnjem šolskem letu zbrali več kot 100 ton. Vsak oddelek na šoli ima svojega eko predstavnika, ki preko leta prinaša v oddelek nekaj zadolžitev, in v vseh oddelkih šole jih bolj ali manj izpolnjujejo.«

Seveda so bili nad pokalom in svežimi izvodi časnika, ki jim ga je Grini v šolo prinesel osebno, otroci izredno veseli. Otroci so s svojim trudom in kreativnostjo pokazali, da se zavedajo, da moramo za naš planet začeti resno skrbeti, če ga hočemo ohraniti, zato so se tudi zelo razveselili Grinijevega natečaja. Lotili so se teme »Kako dobijo odrabljene stvari novo življenje«, zanjo pa so se po besedah razredničarke Petre Moravec odločili, ker doma in tudi v šoli ustvarimo veliko odpadkov, za naš planet pa nekaj dobrega lahko naredimo s tem, če te odpadke vsaj ponovno uporabimo, če se jim že ne moremo izogniti.

»V razredu smo izdelali glasbilo lončeni bas iz odrabljenih stvari. Uporabili smo plastični lonček od skute, ki smo jo imeli za malico, uporabljene plastične slamice in balone, ki so ostali od praznovanja. Vsak učenec je izdelal svoj lončeni bas in nanj je v resnici lahko zaigral. Ko smo zaigrali vsi skupaj, je nastala prava basovska melodija,« je v časniku zapisala razredničarka. Učenci so za to dejavnost še narisali in napisali navodila, ki so jih poslali kot prispevek za Grinijev časopis.

S skupnimi močmi so nato naredili še plakat in ga na natečaj poslali kot predlogo za naslovnico. »Skoraj vsak učenec je na plakat pritrdil en delček. Na plakatu je Grini, narejen večinoma iz odpadne embalaže (iz okrogle papirnate škatlice od sira, zamaškov). Grini drži v naročju »mini« ekološki otok, kamor skrbno odlaga odpadke, tako da jih ločuje. Tudi ta »mini« ekološki otok smo izdelali iz odpadne embalaže (iz plastičnih lončkov od kave, sokov). V te »mini« zabojnike smo prilepili tudi prave smeti, ki sodijo v določen zaboj. Nekaj smeti smo nalepili okoli Grinija, te pa še čakajo na pravo razporeditev. Žirija je za zmagovalno naslovnico časopisa izbrala prav naš plakat. K uspehu so zelo pripomogli tudi starši, ki so pridno »všečkali« našo naslovnico. Zelo smo veseli nagrade in komaj čakamo, da nam v rokah zašelesti pravi časopis z »našim Grinijem« na prvi strani,« je še zapisala razredničarka.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi