OŠ Domžale v tednu otroka že drugo leto sodelovala v akciji »NVO gre v šolo«

OŠ Domžale v tednu otroka že drugo leto sodeluje v akciji »NVO gre v šolo«. Regionalna stičišča nevladnih organizacij povezujejo, ozaveščajo in nudijo strokovno podporo nevladnim organizacijam, pod katere razumevamo društva, zavode in ustanove. Spodbujajo medsektorska sodelovanja, družbeno odgovornost in krepijo razvoj celotne lokalne skupnosti. Akcija »NVO gre v šolo«, v kateri se je vsem učencem predstavilo 28 nevladnih organizacij in društev iz Domžal in okolice, je potekala v torek, 3. oktobra 2017, na Osnovni šoli Domžale.

Kot je za naš portal povedala Tjaša Bajc iz Regionalnega stičišča NVO Osrednje Slovenije, se bo vsem učencem osnovnih šol iz osrednjeslovenske in zasavske regije predstavilo več kot 120 društev, zasebnih zavodov in ustanov: "Akcija poteka v Ljubljani, Domžalah, Preserjah pri Radomljah, Kamniku, Grosuplju, Trbovljah, Zagorju, Hrastniku, v Litiji, na Vačah in na Jančah. Z vključevanjem nevladnih organizacij v šolski program želita Stičišče NVO osrednje Slovenije in ZLHT – regionalni center NVO, ki sta koordinatorja akcije, spodbuditi razvoj programov nevladnih organizacij in njihovo vključitev v proces izvedbe učnega načrta ter vzpostaviti lokalna partnerstva med šolo in nevladnimi organizacijami v občini. Cilj akcije »NVO gre v šolo« je, da se s programi, ki jih izvajajo nevladne organizacije, v prihodnosti dopolni in popestri obstoječe učne šolske programe. Z interaktivno in doživljajsko predstavitvijo bodo nevladne organizacije poskušale navdušiti mlade, da se aktivno vključijo v delo lokalnih društev, zavodov in ustanov ter tako v praksi, s prostovoljnim delom in iz lastnih izkušenj ugotovijo, kaj je tisto, kar jih v življenju resnično zanima in čemu se želijo posvetiti. Z večjim vključevanjem mladih v nevladne organizacije, se bo krepilo tudi sodelovanje med generacijami in prenos znanja starejše generacije na mlajšo in obratno.”
 

Tjaša Bajc iz Regionalnega stičišča NVO Osrednje Slovenije.

Na Osnovni šoli Domžale so se predstavili: Radio klub, kjer so učenci izvajali “Lov na lisico”. Gre za orientacijo z odkrivanjem skritega oddajnika. Preizkusili so radijsko postajo, spajkali diode na plošče …; Društvo MDA Modra Ptica je predstavilo svojo dejavnost z modelčki avionov, preizkusili pa so tudi moč turbo letala, ki v letu doseže blizu 400 km/h; Gasilci PGD Domžale-Mesto so predstavili gasilsko vozilo, opremo, orodje …; ŠAD Mavrica je pripravila različne športne igre; Iz NK Domžale so prinesli gibanje med učence z žogo in raznimi igrami prikazali delo nogometaša, pridružila se jim je tudi maskota Domži; Zavod 1-2-3, Center socialnih in rekreativnih aktivnosti, je predstavil Kocke izziva, lego robotiko, mala robotika …; Območno združenje Rdečega Križa Domžale je predstavilo postopke oživljanja ter uporabo AED; Društvo ODNOS – Društvo za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur je pripravil predavanje na to tematiko; Plesni klub MIKI je predstavil praktični prikaz in preizkus v gibanju; Plesni klub IMPULZ Domžale je predstavil plesne zvrsti preko animacije; Plavalno društvo Domžale in Športno društvo Domžale sta predstavila gimnastični poligon ter prikaz aktivnosti na njem; Društvo Ameriškega nogometa Tigers Domžale je predstavilo ameriški nogomet v teoriji in praksi, kjer so se učenci preizkusili v tej zvrsti; Karate klub Domžale je predstavil kratki trening karateja; Zavod za učenje, raziskovanje in ustvarjanje AZUM je prikazal tehniko učenja dramskih in gledaliških iger; Žensko košarkarsko društvo LEDITA je prikazalo vodenje žoge po igrišču, metanje na koš; Študijsko-raziskovalni center za družino – enota Domžale je na delavnici predstavilo svojo dejavnost; Društvo Leteča Želva je prikazala tehniko te staro kitajske veščine in vadbo s pripomočki; Društvo gluho slepih Slovenije DLAN je prikazalo tehniko za gluhe, slepe, slabovidne; Društvo za raziskovanje jam Simon Robič Domžale je predstavilo potek raziskave jam, praktično uporabo jamarske opreme, vrvno tehniko; Združenje proti spolnemu zlorabljanju je na svoji delavnici učence seznanil s to problematiko; Društvo za poškodbo glave VITA je predstavili posledice poškodbe glave ter pomoč osebam po poškodbi glave; Zavod za izobraževanje, umetnost in glasbo ORBITA je predstavilo glasbeni in likovni del, predstavitev instrumentov, grafike …; …; Slovensko filozofsko društvo je z delavnico prikazalo svojo dejavnost; v Društvu Topla Dlan 4-k so se dotaknili šolo vožnje, prometne vzgoje, pridružili pa so se jim tudi policisti Policijske postaje Domžale in učencem predstavili nošenje čelade na kolesih, rolerjih, rolkah, jih seznanili s preventivo v cestnem prometu, varnosti …

Tako se je na Osnovni šoli Domžale predstavilo kar 23 nevladnih društev, organizacij in ustanov, ki delujejo v domžalski občini. Pestra ponudba za vse mlade, da se kam aktivno vključijo in si popestrijo popoldanske aktivnosti z razgibavanjem telesa, možganov ter duha. Vsak si lahko nekaj najde in naredi veliko dobrega zase in tudi za druge.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi