Odprtje demenci prijazne točke v Domu svete Katarine

V Zavodu usmiljenk – Domu svete Katarine smo v torek, 25. avgusta 2020, odprli 220. demenci prijazno točko. Gre za projekt, ki ga izvaja društvo Spominčica, katero je namenjeno ozaveščanju o demenci. Dejstvo je, da gre za bolezen, ki je nepredvidljiva in zato se tako v domovih za starejše, kot v domačem okolju pogosto srečujemo z dogodki, ki nam dajo misliti. Pomembno je, da smo do ljudi z demenco spoštljivi, potrpežljivi in se vživimo v njihov svet.

Predsednica Spominčice gospa Štefanija Lukič Zlobec je v nagovoru poudarila, kako pomembno je, da se ljudem z demenco znamo približati in z njimi komunicirati tako v domovih kot zunaj njih. Za tovrstno komunikacijo je potrebno permanentno izobraževanje tako zaposlenih v domovih in svojcev v domačem okolju.

Posebno lep kulturni program so nam tokrat pripravili Sorški orgličarji, ki že 10 let igrajo na ta majhen a izjemno zanimiv inštrument, ki so ga včasih mladi fantje dobivali kot darilo ob birmi. Tako smo lahko prisluhnili venčku Avsenikovih melodij, vsem dobro znano Poletno noč in pesem iz filma Cvetje v jeseni.

Ob lepem vremenu so se nam na dvorišču pred domom pridružili še stanovalke in stanovalci Doma počitka v Mengšu in skupaj z nami praznovali za celotni kraj pomemben dogodek. Naj nas tovrstna druženja povezujejo tudi v bodoče.

Zapisal: Klemen Jerinc; Foto: Jože Firm

Komentarji uporabnikov
Tagi