“Oči, mami, ko bom velik, bom gasilec”

V nedeljo, 14. septembra 2019, se je Češminov park obarval v rdeče barve, za kar so poskrbeli gasilci iz vseh štirinajst gasilskih društev in poklicne gasilske enote CZR Domžale, ki so vključeni v Gasilsko zvezo Domžale. Gasilci so tam pripravili gasilsko prireditev “Ko bom velik, bom gasilec”, na kateri so otrokom in njihovim staršem predstavljali gasilsko dejavnost, pripravili pa so tudi številne poučne delavnice in poligone z gasilsko tematiko. Prav vsak malček se je lahko prelevil v pravega gasilce ter se preizkusil v gasilskih spretnostih in veščinah.

Prireditev, ki je potekala v organizaciji Komisije za mladino pri Gasilski zvezi Domžale je bila v prvi vrsti namenjena otrokom od 6. do 14. leta starosti, za njih pa so pripravili pravo gasilsko dogodivščino. Gasilci so s seboj pripeljali gasilska vozila in opremo, pripravili pa so vrsto zanimivih in poučnih delavnic ter poligonov, nad katerimi so bili otroci navdušeni, saj so se lahko prelevili v prave gasilce.

Boštjan Narobe, predsednik Komisije za mladino pri Gasilski zvezi Domžale nam je povedal, da so se za organizacijo tovrstne prireditve za otroke odločili z namenom, da svojo dejavnost predstavijo širši javnosti, predvsem najmlajšim, saj si želijo, da se v gasilska društva vključi čim več otrok. Na tej prireditvi so se bodo otroci iz prve roke lahko seznanili, kakšne aktivnosti jih čakajo, če se vključijo v gasilske vrste. V Gasilski zvezi Domžale dajo velik poudarek pri delu z mladino, saj se za njih tekom celotnega leta odvijajo številne aktivnosti, tekmovanja, orientacije, kvizi ter druga družabna srečanja in dogodki, ki popestrijo njihov vsakdan.

Otroci so z zanimanjem prisluhnili gasilcema iz PGD Radomlje, ki sta jim predstavila gasilsko opremo za gašenje gozdnega požara.

Narobeta tudi veseli, da so k organizaciji prireditve pristopila prav vsa prostovoljna gasilska društva in poklicna gasilska enota. S skupnimi močmi so namreč pripravili res zanimivo prireditev, ki je popestrila s soncem obsijan nedeljski dan, obenem pa so se lahko z gasilsko dejavnostjo iz prve roke seznanili otroci in njihovi starši. Prepričan je, da je marsikaterega malčka prireditev s prikazi prepričala, da se tudi sam vključi v gasilske vrste. Na prireditvi so sodelovali: CZR Domžale, PGD Domžale-mesto, PGD Študa, PGD Pšata-Dragomelj, PGD Stob-Depala vas, PGD Trzin, PGD Ihan, PGD Vir, PGD Dob, PGD Studenec, PGD Žeje-Sveta Trojica, PGD Homec, PGD Radomlje, PGD Rova in PGD Jarše-Rodica.

Vožnja po vrvni žičnici, ki so jo pripravili poklicni gasilci CZR Domžale, je otroke navduševala.

Na prireditvenem prostoru, ki se je raztezal po celotnem Češminovem parku, vključno z igriščem pri OŠ Domžale, so imela posamezna društva svoje točke, na katerih so obiskovalcem predstavljali svojo dejavnost, za otroke pa so pripravili različne delavnice in poligone, na katerih so lahko pokazali svoje gasilske spretnosti, kot so zbijanje tarče s pomočjo vedrovke, vezanje vozlov in navezave orodja ter opreme, spajanje cevi, gašenje z gasilniki, zvijanje cevi, štafetni prenos vode, spuščanje po lestvi, spuščanje po vrvni žičnici, metanje vrvi v krog, oblačenje intervencijske obleke, premagovanje poligonov z različnimi ovirami, predstavitev nudenja prve pomoči … Otroci so na posebnih kartonih zbirali štampiljke po točkah, ki so jih obiskali. Vsi tisti, ki so nabrali vse točke oziroma določeno število točk, pa je na koncu čakala manjša praktična nagrada. To pa še ni bilo vse. Gasilke so poskrbele, da so se obiskovalci lahko tudi posladkali s šmornom in še kakšnim priboljškom. Za to priložnost pa so postavili tudi napihljiv grad.

Na poligonu PGD Vir so otrokom predstavili veščine vezanja vozlov. Na fotografiji podpoveljnik in poveljnik PGD Vir Lojze Limoni in Boštjan Merela ter predsednik Komisije za mladino pri Gasilski zvezi Domžale Boštjan Narobe.

Skratka, gasilci so poskrbeli, da dolgčas ni bilo, kar se je tudi videlo po odzivu otrok, ki so bili nad prikazanim ter tudi z možnostjo lastnega sodelovanja, več kot navdušeni. Prepričani smo, da je marsikateri malček svojim staršem po obisku Češminovega parka dejal: „Oči, mami, ko bom velik, bom gasilec.“

Več fotoutrinkov s prireditve si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Tagi